Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Τρίτη 21 Ιουλίου 2009
Γεύσεις από Σίφνο
Συνεχίζω με Σίφνο...
Όπως είναι γνωστό είναι η πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ και για πολλούς έχει την καλύτερη κουζίνα των Κυκλάδων. Πραγματικά όπου κι αν πήγα το φαγητό ήταν από πολύ καλό έως εξαιρετικό.
Ξεχώρισα ωστόσο δυο ταβέρνες από αυτές που επισκέφθηκα. Η μία είναι το Τσικάλι στο Βαθύ, όπου φάγαμε τους καλύτερους ρεβιθοκεφτέδες, την καλύτερη μελιτζανοσαλάτα και την καλύτερη καπαροσαλάτα.
Η δεύτερη είναι το Αποκοφτό στη Χρυσοπηγή με καταπληκτική ρεβιθάδα και νόστιμο μαστέλο
Βεβαίως είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κι άλλες εξαιρετικές ταβέρνες (στη Φασολού που μου την είχαν προτείνει, δεν μπόρεσα να πάω/ ούτε στην Ελιά και Κάπαρη στην Απολλωνία, ενώ στο Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι πήγα με γεμάτο στομάχι και έτσι μάλλον έχασα από ότι λένε κάποιοι φίλοι. Ούτε για ψάρι στα Σεράλια στο Κάστρο πήγα, παρά τις προτροπές φίλων)
Όταν μάθω κι άλλα θα τα μοιραστώ μαζί σας και θα τα κρατήσω για το επόμενο ταξίδι
Προς το παρόν, σας έχω συνταγές. Με μια ένσταση. Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα τη σόδα στη ρεβιθάδα. Μπορέι να κάνει πιο μαλακά τα ρεβίθια, αλλά καταστρέφει τα θρεπτικά τους συστατικά. Κατά τ΄ άλλα, σωπαίνω!
Τις συνταγές βρήκα στην εξαιρετική ιστοσελίδα:www.e-sifnos.com
(Οι φωτογραφίες είναι δικές μου)
Στη φωτογραφία η ρεβιθάδα στο Αποκοφτό, λίγα λεπτά πριν... εξαφανιστεί!
ΡΕΒΙΘΑΔΑ Σίφνου
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ρεβίθια – 1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα – ¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια – ¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο – αλάτι – πιπέρι – νερό – λεμόνι (στο σερβίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά). Τα βάζουμε στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες! (Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος)
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό (Στη Σίφνο χρησιμοποιούμε από το βρόχινο που αποθηκεύουμε στις στέρνες μας). Μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.
Και καθώς γεύεσαι τη σιφνέικη κουζίνα, κοιτάζεις αυτή τη θάλασσα
ΜΑΣΤΕΛΟ Σίφνου
ΥΛΙΚΑ
5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες – κόκκινο κρασί – μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο – μπόλια (προαιρετική) – αλάτι – πιπέρι – κληματόβεργες – αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα (αναλόγως που θα ψηθεί).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε όλες τις μερίδες με άνηθο. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος πάνω από τα κομμάτια του κρέατος μπόλια για να μη στεγνώσουν. Το καταβρέχουμε με 1 ½ - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί (αν είναι καθαρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από αυτό που πλύναμε το αρνί). Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 120 βαθμούς. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπίσουμε!
Στη φωτογραφία: Μεζέδες στο Βαθύ. Ρεβιθοκεφτέδες, τυροκεφτέδες, καπαροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και χωριάτικη με σιφνέικη μυζήθρα... Γευστική πανδαισία
ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ Σίφνου
ΥΛΙΚΑ
½ κιλού ρεβίθια – 4 μέτριες πατάτες βρασμένες – 4 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια – λίγο τριμμένο δυόσμο – αρκετή τριμμένη μαντζουράνα – ψιλοκομμένο μαϊντανό – αλάτι – πιπέρι – αλεύρι - λάδι για το τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά). Βάζουμε όλα τα υλικά και τα αλέθουμε στο μίξερ, στη μηχανή του κιμά (όχι σε μπλέντερ για να μη λιώσουν τελείως). Αν το μίγμα μας είναι αραιό για να το πλάσουμε σε κεφτέδες του προσθέτουμε και λίγο αλεύρι και το δουλεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
Η διάσημη Χρυσοπηγή
Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε (κείμενο από το www.agrotour.gr)
Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μάγειροι και οργανοπαίκτες από τα νησιά των Κυκλάδων δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, στην πλατεία του Αρτεμώνα της Σίφνου, στο φεστιβάλ παραδοσιακής κουζίνας «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:
- επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων,
- έκθεση τοπικών προϊόντων (κρασιά, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκίσματα, υφαντά, κεραμικά κ.ά.),
- κεράσματα στους επισκέπτες,
- παράλληλες εκδηλώσεις (μουσική και χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά, παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών κ.ά.)
Το φεστιβάλ εφέτος πραγματοποιείται στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2009.
Οι εκδηλώσεις συν-διοργανώνονται από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Επαρχείο Μήλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Πληροφορίες: Μαρία Ναδάλη
Τηλέφωνο: 6947610783
e-mail: marianadali@hotmail.com
Συνεχίζεται...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου