Διακοπές!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πριν από λίγα λεπτά: Εκτός χιλιάδες συμβασιούχοι.... Τι είναι τελοσπάντων αυτά τα Stage;


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής
Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις stage απασχολουμένων στο Δημόσιο
Μένουν εκτός χιλιάδες συμβασιούχοι
Την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Για την τύχη όσων επηρεάζονται από την απόφαση, που υπολογίζονται σε 12.000 άτομα, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Σχόλιο: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μπορεί να είναι πια χαρούμενος...

Τι είναι όμως τα Stage;
Από (προεκλογικό) ρεπορτάζ της εφημερίδας Κέρδος, από τον Τζώρτζη Ρούσσο
"...Τι είναι όμως τα προγράμματα stage στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Πρόκειται ουσιαστικά για μία γαλλικής έμπνευσης ιδέα, που υιοθετήθηκε με θέρμη από τα Κοινοτικά όργανα. Η αρχική σύλληψη (πριν επέμβουν οι Ελληνες πολιτικοί) ήταν να μπορέσουν οι άνεργοι νέοι πτυχιούχοι (ένα μεγάλο τμήμα της δομικής ανεργίας κάθε χώρας) της Ευρώπης να αποκτήσουν προϋπηρεσία σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ως εφόδιο της μεταγενέστερης πρόσληψής τους. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζονται προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη κορυφής του Αμστερνταμ τον Ιούνιο του 1997 για την πρόβλεψη της εφαρμογής του τίτλου απασχόλησης στη νέα συνθήκη, η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις κατευθυντήριων γραμμών για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών-μελών για το 1998.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απασχόληση, που έγινε στο Λουξεμβούργο στις 20/21 Νοεμβρίου 1997 (την καλούμενη «διάσκεψη κορυφής για την απασχόληση»), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν μία συντονισμένη στρατηγική για εθνικές πολιτικές απασχόλησης και ενέκριναν ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση για το 1998.
Τα κράτη-μέλη στη συνέχεια συμφώνησαν να εντάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές στα εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση (ΕΣΔΑ). Στα κείμενα αυτής της διάσκεψης κορυφής για την απασχόληση εντάχθηκε πρώτη φορά ο όρος stage (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας δηλαδή).
Ετσι γοργά αναπτύχθηκε ο θεσμός των stage σε όλο το πλάτος και το μήκος της τότε Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο θεσμός αυτού του είδους απασχόλησης είχε πανευρωπαϊκά τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα:
- Δεν καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη γήρατος αλλά μόνο για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
- Καταβάλλονταν πολύ μικρή αμοιβή για τις υπηρεσίες των απασχολούμενων (άλλωστε σκοπός είναι η απόκτηση εμπειρίας).
- Περιορισμένη διάρκεια (μέχρι το πολύ 8 μήνες).

Γρήγορα και πάντως μέσα στο 1998 τα προγράμματα αυτά εισήλθαν και στην ελληνική πραγματικότητα... Ηταν ο περιβόητος Νόμος 2639/1998, που στο άρθρο 20 έδωσε τη δυνατότητα στον ΟΑΕΔ μεταξύ άλλων προγραμμάτων να συνεργάζεται με το Δημόσιο και τους φορείς του (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα), με ΝΠΙΔ, με πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με ΑΕΙ - ΤΕΙ και με ιδιωτικές επιχειρήσεις ημεδαπής ή αλλοδαπής ώστε να αποκτήσουν μέσω επιδότησης εργασιακή εμπειρία οι άνεργοι.
Ομως η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην Ελλάδα και οι απασχολούμενοι με stage έγιναν στην Ελλάδα πολύ σκληρά εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση (ακόμη και μέσα στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ΙΚΑ!). Ολες οι κυβερνήσεις από το 1998 και εντεύθεν είδαν μία καλή ευκαιρία άγρας ψήφων και έτσι χρησιμοποιήθηκαν τα stage βάζοντας εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και οι οποίοι εργάζονταν για να καλύψουν και τη ραστώνη των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.
Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα στην αρχή κινούνταν στα όρια του γελοίου, αφού πολλά σουβλατζίδικα και ψιλικατζίδικα έπαιρναν προσωπικό υψηλού επιπέδου (με πανεπιστημιακό τίτλο) για να εργαστούν ως ταμίες ή για παραδόσεις φαγητού.


ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ
Σε σχέση με την πρόσφατη κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου και του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ και πολιτευτή της ΝΔ κ. Γ. Βερναδάκη, που αφορούσε στον διορισμό μέσω stage 12.000 ανθρώπων στο Δημόσιο που μάλιστα οι αμοιβές τους θα καταβάλλονταν από εθνικούς και όχι Κοινοτικούς πόρους, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι πρωτότυπες.
Ηδη ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του 2000 είχε προκηρυχθεί προεκλογικό πρόγραμμα (stage) 34.000 θέσεων για το Δημόσιο και τελικά την άνοιξη του 2000 βρέθηκαν στο ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας (χωρίς ασφάλιση και αμοιβή εργασίας) περίπου 100.000 άνθρωποι.(Σημείωση δική μου: Κυβέρνηση... Σημίτη!)
Σύμφωνα με παράγοντες του ΟΑΕΔ, πέραν αυτών των 12.000 καινούργιων, την πενταετία 2004-2009 απασχολήθηκαν μέσω stage περί τους 20.000 ανθρώπους των οποίων όμως οι συμβάσεις διαρκώς ανανεώνονταν, διαβάλλοντας πλήρως τον χαρακτήρα των stage, αφού πλέον ήταν εργαζόμενοι που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κυρίως στον δημόσιο τομέα και αμειβόμενοι με περίπου 480 ευρώ τον μήνα για θέση ουσιαστικά σταθερής απασχόλησης.
Κέρδος 27/9/2009

Stage, η ...νόμιμη εργολαβία των υπουργικών γραφείων!
Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς το συγκεκριμένο κόμμα για το ζήτημα αυτό έχει έντονη δράση τα τελευταία χρόνια...
Με μισές αλήθειες, συνεχίζουν τον προεκλογικό καυγά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εξάπλωση της προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας, που είναι γνωστά ως stage. Ταυτόχρονα προσπαθούν, να πείσουν ότι είναι και νόμιμα, αλλά και ηθικά, κρύβοντας ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά την εκλογική τους πελατεία!
Η μεν Ν.Δ. χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ την εκτέλεση τέτοιων προγραμμάτων (με κοινοτική χρηματοδότηση κατά 80%) σε ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την περίοδο 1996 - 2004, το δε ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται προεκλογικά ότι θα επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους! Δηλαδή θα σταματήσει την εκτέλεση τέτοιων προγραμμάτων στον στενό δημόσιο τομέα και στους δήμους, (όπου τα επέκτεινε η Νέα Δημοκρατία την τελευταία περίοδο με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Απασχόλησης (6/5/2009) που προβλέπει την τοποθέτηση άλλων 150.000 ανέργων σε προγράμματα stage σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν τους ΟΤΑ) εντοπίζοντας εκεί την παρανομία, ενώ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι νόμιμο και ηθικό για τον ιδιωτικό τομέα.
Ας δούμε όμως πως ξετυλίγεται το εργασιακό "κουβάρι" των stage την τελευταία 15ετία:
* Η ιστορία χρονολογείται από το 1996 (οι αποκαλύψεις που παρακολουθούμε σήμερα θυμίζουν, τηρουμένων των αναλογιών, όσον αφορά τους όρους εργασίας, το καθεστώς εργολαβίας από τις ιδιωτικές εταιρίες) όταν με τα κοινοτικά προγράμματα που διαχειριζόταν τότε το υπουργείο Εργασίας (Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαπας) εισήγαγε την προσωρινή απασχόληση με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι κοινοτικοί κανόνες όμως περιόριζαν την απασχόληση αυτή στους 9 ή στους 18 μήνες, ενώ μόνο σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις προβλεπόταν η ανανέωση της σύμβασης, μία ακόμη φορά για το ίδιο άτομο.* Ειδικότερα όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το ΠΑΣΟΚ από το '99 είχε προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις. Στο ΙΚΑ για παράδειγμα με αυτό το καθεστώς εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι από εκείνη την περίοδο και σήμερα αριθμούν περισσότερους από 1.500 και φθάνουν τους 2.000 αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους που εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης (εργολαβία) στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό που αποτελεί συνώνυμο της κοινωνικής ασφάλισης! Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΙΚΑ η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 9 ή για 18 μήνες τηρούνταν μέχρι και το 2004, χωρίς περαιτέρω ανανεώσεις των συμβάσεων. Σήμερα στο ΙΚΑ υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς stage συνεχώς από το 2004!
* Επίσης από το 1999 εκατοντάδες εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με stage στον ΟΑΕΔ, ενώ μέχρι και πριν δύο περίπου χρόνια χρήση τέτοιων προγραμμάτων (για ένα μόνο18μηνο) έκαναν εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ).
* Τον περασμένο Ιούλιο με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα "σκάφη αναψυχής" το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε στην επέκταση του νόμου 3227/04 προκειμένου να υπαχθούν οι φορείς του δημοσίου (ΝΠΔΔ) και οι ΟΤΑ στο καθεστώς των εργοδοτικών επιχειρήσεων προκειμένου και να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησή τους από τον ΟΑΕΔ. Είχε προηγηθεί η υπογραφή σχετικού μνημονίου από την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη για την απασχόληση των ανέργων στους δήμους με προγράμματα stage, αλλά και με μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Με προγράμματα stage έχουν προσληφθεί ήδη 12.000 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το πρόγραμμα "ξεχείλωσε" μετά τις αξιώσεις που προέβαλαν οι δήμαρχοι προκειμένου να έχουν τον πρώτο λόγο στις προσλήψεις.* Σήμερα, σύμφωνα με συνδικαλιστές, υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου όπου οι εργαζόμενοι με πρόγραμμα stage είναι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Το αποκορύφωμα αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία οι επιθεωρήσεις εργασίας! Από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage!

Σχόλιο: Απλώς... τραβάω τα μαλλιά μου

ΥΓ: Ως προς το τελευταίο σημείο έχω να πώ το εξής, κάπως προσωπικό. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΔΕΚΕ, που μεγαλούργησε εδώ τους τελευταίους μήνες , προηγουμένως ήταν Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: