Διακοπές!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τα αστειάκια τελείωσαν/ Η άγρια (έμμεση) φορολογία έρχεται


Στο Οικονομικό της Νομικής όπου σπούδασα, ακόμη και καθηγητές που δεν φημίζονταν για την προοδευτική τους σκέψη, μας έλεγαν ότι οι έμμεσοι φόροι θεωρούνται "αντιστρόφως προοδευτικοί" κι αυτό γιατί επιβαρύνουν ισόποσα πλούσιους και φτωχούς...
Άλλη σημασία έχει μια αύξηση της φορολογίας κατά 1 ευρώ στα τσιγάρα για τον εκατομμυριούχο και άλλη για τον συνταξιούχο των 500 και 600 ευρώ το μήνα...
Η επιλογή της έμμεσης φορολογίας ως εργαλείου δημοσιονομικής πολιτικής χαρακτηρίζει τις συντηρητικές/ νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις...
Τώρα μαθαίνουμε πως οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για φορολογική επίθεση με τους έμμεσους φόρους που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.
Τα επικοινωνιακά τρικ που γοητεύουν τους απολογητές του συστήματος όπως ο κύριος Γεωργελές της Athens Voice, φαίνονται αστεία μπροστά σε όσα μας περιμένουν.
Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, μιας εφημερίδας μάλλον φιλικής προς την κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστικό. Το αντιγράφω εγώ χωρίς άλλα σχόλια. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...


«Κακά» τα μαντάτα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ


Το πακέτο των έμμεσων φόρων ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό του 2010, ενώ προχωράει σε αναθεώρηση ακόμα και του ελλείμματος του 2008.
Με τη φράση «βρισκόμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θέλησε να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρήκαν τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά και να δώσει εμμέσως το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από το επόμενο έτος. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άρχισε να εξετάζει και την τύχη των έμμεσων φόρων, καθώς το ίδιο κορυφαίο στέλεχος αναφερόμενο στη φορολογική πολιτική είπε: «Να δούμε τι θα κάνουμε με τους έμμεσους φόρους».
Φράση, που μόνο ως αύξηση των έμμεσων φόρων μπορεί να ερμηνευθεί, καθώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια μείωσής τους. Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση προεκλογικά άφηνε να εννοηθεί πως τάσσεται υπέρ της μείωσης της αντιστοιχίας άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς οι τελευταίοι ...γέρνουν στην πλάστιγγα.
Η «Ε» απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών αλλά δεν πήρε απάντηση μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Η αύξηση των έμμεσων φόρων θεωρείται το πλέον αντιλαϊκό μέτρο, καθώς επιβαρύνει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, πολιτική που ακολουθήθηκε κατά κόρον από τη Ν.Δ. στην πενταετία 2004-2009. Οι φόροι που θα αυξηθούν σε μια τέτοια περίπτωση είναι: οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καυσίμων (απομένει και μια διαφορά 0,09 λεπτών για να φθάσουμε στα κοινοτικά επίπεδα, μετά και την τελευταία αύξηση 0,06 ευρώ στην τιμή λιανικής από τον Ιούλιο), καπνού και ποτών, ο φόρος ασφαλίστρων και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
Το οικονομικό επιτελείο αποκλείει οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, δεν απαντά για τυχόν αύξηση του αφορολόγητου ορίου που φήμες το ανεβάζουν στα 15.000 ευρώ (σ.σ. σήμερα είναι στα 12.000 ευρώ), είναι κατηγορηματικό για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα (πλην των τόκων καταθέσεων) στην οποία θα επανέλθει ο βασικός συντελεστής 15% και διερευνάται τυχόν υιοθέτηση ανώτατου συντελεστή 45-50%, ενώ θα δει και τη νομοθετημένη (επί Ν.Δ.) διάταξη της σταδιακής μείωσης του φορολογικού συντελεστή 25% στο 20% στην πενταετία 2010 -2014 (1% κατ' έτος).
Πάντως, ήδη οι φορολογούμενοι άρχισαν να πληρώνουν τα 2,5 δισ. ευρώ από την ουρά των μέτρων της Ν.Δ., όπως ΕΤΑΚ 2008 και 2009 (άρχισε η αποστολή τους), τέλη κυκλοφορίας (θα το δουν με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ύψος αυτών), έκτακτες εισφορές και τέλη σκαφών.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει προσαρμογή του φορολογικού και δη μετατόπιση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, καθώς η άποψη που κυριαρχεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι ότι μόνο με ριζικές τομές μπορεί να διορθωθεί το έλλειμμα, το οποίο φθάνει πλέον στο 13% της γενικής κυβέρνησης και στο 14% το ταμειακό, με το ΑΕΠ να κλείνει για την ώρα στα 239.465 εκατ. ευρώ. Αν και η καταγραφή, όπως την αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ εννοώντας πως δεν θα εκτεθεί η χώρα στην Ε.Ε. όπως έγινε το 2004 με την απογραφή (σ.σ. αλλαγή καταλογισμού εξοπλιστικών δαπανών), συνεχίζεται σε αυτή τη φάση ξεκινούν με την αναθεώρηση και του ελλείμματος του 2008, που αναμένεται να ξεπεράσει το 6% από 5,7% που ήταν. Ενώ στόχος είναι μονοψήφιο έλλειμμα, έστω και 9,9% για το 2010.
Η πορεία του προϋπολογισμού εξετάσθηκε και στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Κι ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα, την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένει τις απαντητικές επιστολές από τους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι εκλήθησαν να:
1. Επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους για το 2010.
2. Να καταγράψουν τις ανάγκες του τρέχοντος έτους. Αν και είναι ακατόρθωτο να υπάρξει συμμάζεμα των δαπανών, καθώς καθημερινά προκύπτουν ανάγκες, όπως της πληρωμής των καθαριστριών του υπουργείου Παιδείας, που τους χρωστάνε τόσους μήνες μισθούς μόλις 300 ευρώ. Εν τούτοις «δεν μπορεί κάθε μέρα να προστίθεται 1 δισ. ευρώ», όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργού λέγοντας πως θα βοηθηθεί αν υπάρχει από πάνω του το «χνώτο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ασκήσει πίεση περικοπών στους άλλους υπουργούς.
3. Να καταγράψουν τα χρωστούμενα του Δημοσίου, όπως τα χρέη των νοσοκομείων ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ (επιμερισμός σε 2 ή 3 χρόνια) ή των τεχνικών εταιρειών ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ώστε να δουν πότε θα τα ξοφλήσουν συζητώντας και αποπληρωμή με έκπτωση.
Το οικονομικό επιτελείο διερευνά και τυχόν «σωστά» μέτρα της Ν.Δ., που θα συνεχίσει να εφαρμόζει, όπως την ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο.

1 σχόλιο:

Andriou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.