Διακοπές!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Αφού ονομάστηκε και "Διά Βίου Μάθησης" υποθέτω ως εργαζόμενος σε αυτό το χώρο, ότι θα δοθεί ακόμη περισσότερο βάρος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στις Σχολές Γονέων, στο πρόγραμμα "Οδυσσέας" για τους μετανάστες(όπου και εργάζομαι), στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, στον Εθελοντισμό...
Όλα αυτά που διαβάσατε υπάγονται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης. Σημειώνω ότι μεταξύ 1987-88, είχε αναλάβει Γραμματέας η σημερινή υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.
Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο και βασικό όμως είναι να πληρωθούμε επιτέλους! Είμαστε οκτώ μήνες απλήρωτοι...
Το Ενιαίο Μητρώο Εκπαιδευτών, ένα σημαντικό έργο που θα εξασφάλιζε τη διαφάνεια στους διορισμούς και που "πάγωσε" (για ευνόητους λόγους) ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, περιμένουμε σύντομα να τεθεί σε ισχύ. Περίπου 30.000 νέοι άνθρωποι, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμη και σήμερα υποβάλλοντας ξανά και ξανά τα ίδια δικαιολογητικά, επειδή το Ενιαίο Μητρώο δεν εφαρμόστηκε, όπως είχε προγραμματιστεί με αποκλειστική ευθύνη του κ. Σπηλιωτόπουλου...
Αλλά αυτά είναι πλεόν παρελθόν. Με βάση τα συγκεκριμένα πρόσωπα που αναλαμβάνουν από σήμερα, ελπίζουμε ως εργαζόμενοι να έχουμε συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων.
Ας δούμε όμως ποιά είναι η νέα ηγεσία. Το έργο της θα αρχίσει να κρίνεται από... σήμερα!

Άννα Διαμαντοπούλου -υπουργός

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε νωρίς όταν διορίστηκε Νομάρχης Καστοριάς Καστοριάς το 1984. Υπηρέτησε ως μια από τις νεότερες Νομαρχείς στην ιστορία μέχρι το 1986 οπότε και ανέλαβε ως Γενική Γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας. Μετά ανέλαβε Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.

Πολιτική Πορεία
Η βουλευτική πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε το 1996 όταν εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι την επιλογή της ως Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α’ Αθήνας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α' Αθήνας.
Το 2001, η Άννα Διαμαντοπούλου, ως Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων πρότεινε τη θεσμοποίηση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα. Έχει γράψει το βιβλίο «Έξυπνη Ελλάδα» όπου υπογραμμίζονται οι ανάγκες για καινοτομία, στοχευμένη δράση και επαγγελματικές προσεγγίσεις ως απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Ευρώπη
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε ευρωπαϊκά θέματα τόσο ως Ευρωπαία Επίτροπος όσο και μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Φέρεται ως υποστηρίκτρια του γυναικείου κινήματος και μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής Ευρώπης, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει σταθερά τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης και έχει ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συζητήσεις.

Εύη Χριστοφιλοπούλου -υφυπουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Δροσιά Αττικής.
Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διδάκτορας του London School of Economics στο αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Πολιτικής
Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Υπήρξε Ειδική Σύμβουλος του Γιώργου Γεννηματά στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε θέματα Ε.Ε.
Την περίοδο 1986 - 1997 ήταν μέλος Υπουργικών και Διυπουργικών Επιτροπών, καθώς και εμπειρογνώμωνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακρατική συνεργασία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης.
Το διάστημα 1997-2002 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο Υπουργείο Εργασίας
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1999.
Από το 2004 εκλέγεται βουλευτής Αττικής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής.
Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Εισηγήτρια του ΚΤΕ Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Τον Απρίλιο του 2008 ορίστηκε ως πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία.
Γνωρίζει άριστα την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.
Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη και έναν γιο.

Γιάννης Πανάρετος -υφυπουργός


Γεννήθηκε στα Kύθηρα. Είναι Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1991.
Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής (από το 1987), Διευθυντής του Ινστιτούτου Στατιστικής Τεκμηρίωσης Ανάλυσης και Ερευνας (από το 1996), και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου (από το 2004).
Εχει διδάξει στο Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας (ως Kαθηγητής (1987-1991) και ως Aναπληρωτής Kαθηγητής (1984-1987)), στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης ως Επισκέπτης Καθηγητής (1983-1985), στo Τμήμα Στατιστικής τoυ Πανεπιστημίου Iowa ως Associate Professor (1982-1983), στo Τμήμα Στατιστικής τoυ Πανεπιστημίου Missouri-Columbia ως Assistant Professor (1980-1982) και στo Τμήμα Στατιστικής τoυ Πανεπιστημίου του Dublin (Trinity College), ως Lecturer (1979-1980). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος, Διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών, μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας διετέλεσε Αντιπρύτανης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Aναπληρωτής Kοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και Πρόεδρος του Γενικού Τμήματος.
Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπεύθυνος για τις Γενικές Εξετάσεις (1988-1989 και 1995-1996), ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (1995-2000), του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας και ως Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Συμβουλίων Παιδείας (EUNEC) (1997-2000).

Δεν υπάρχουν σχόλια: