Διακοπές!

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης


Αν μπείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, θα διαβάσετε στην αρχή -αρχή:

"...Η νέα Πολιτική (της Διά Βίου Μάθησης) εντάσσεται στον ευρύτερο ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας με αποστολή να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο προφίλ γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Συγχρόνως, προσβλέπει στο να παράσχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διά βίου μάθηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, την παροχή δηλαδή μέσω της διά βίου μάθησης του δημόσιου αγαθού της παιδείας σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα σε όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Θεμελιώδης επιδίωξη είναι η αναβάθμιση της διά βίου μάθησης. Συγκεκριμένα:


• Ουσιαστική και καταλυτική αύξηση της συμμετοχής ενηλίκων σε δραστηριότητες διά βίου μάθησης
• Αύξηση της εθνικής συμμετοχής στην γενική εκπαίδευση ενηλίκων μέσα από τις δραστηριότητες στη διά βίου μάθηση..."

...και συνεχίζει με τέτοια μεγάλα λόγια. Η αλήθεια, για άλλη μια φορά, είναι αλλού. Πίσω από τις μεγαλόστομες διακυρήξεις αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι η διάλυση της Διά Βίου Μάθησης.
Ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά κονδύλια είναι ορατός...
Παράλληλα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα πεταχτούν στην κυριολεξία στο δρόμο τον Ιούνιο. Ακολουθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευς Ενηλίκων)

Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, με σίγουρη την αδρανοποίηση όλων των έργων που γίνονται αυτή τη στιγμή, με την επερχόμενη διάλυση σημαντικών δομών όπως αυτή της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες, των σχολών γονέων κλπ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η διοίκηση του ΙΔΕΚΕ, δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την τύχη της Διά Βίου Μάθησης...

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας, όπου στεγάζεται το ΙΔΕΚΕ, αφού πρώτα τους αρνήθηκαν κάθε διάλογο...Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι -συμβασιούχοι και μη- να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τουςΑντιγράφω από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα ΚΕΕ:
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 κλείνουν! Παρά το γεγονός ότι τα ΚΕΕ αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Πρωθυπουργός κος Γ. Παπανδρέου στις 17/02 - οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ.
Τα ΚΕΕ αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Γενικής Εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη τη χώρα, αφού τα προγράμματά τους μόνο την τελευταία πενταετία (2006-2011) παρακολούθησαν 273.000 πολίτες. Επιπλέον, παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με τη διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας πλήρους και ωρομίσθιας απασχόλησης, με ενίσχυση της οικονομίας στο κέντρο και στην περιφέρεια με την αγορά όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.).
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Φώφη Γεννηματά απαντώντας εγγράφως σε σχετική επερώτηση βουλευτή στις 04/03/2011, αναφέρει ότι «το εξειδικευμένο πρόγραμμα των ΚΕΕ αξιολογείται και με τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου με την απαραίτητη έγκριση της ΕΥΔ του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δύναται να συνεχιστεί». Προφανώς οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αγνόησαν την κατεύθυνση που δόθηκε από την αρμόδια Αναπληρώτρια και αποφάσισαν τη μη συνέχιση του έργου των ΚΕΕ χωρίς καμία εξήγηση!
Αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (έργο και αυτό που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Φυσικά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι Δήμοι. Το μόνο που οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ θα καταφέρουν είναι να μείνουν την προσεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων!

Πέρα όλων των παραπάνω, η άρνηση των ηγεσιών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, χωρίς μάλιστα καμιά αξιολόγηση του έργου και των στελεχών, οδηγεί στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς διακοπή τις υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ χρόνια. Τονίζουμε ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.

Προτού οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων επικαλούμενοι την επίσημη κυβερνητική πολιτική περί μη ανανέωσης, ας μας δικαιολόγήσουν πώς και γιατί ανανεώθηκαν αυτόματα 3.500 περίπου συμβάσεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010.
Γιατί στην περίπτωση των εργαζομένων στα ΚΕΕ - που επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που εδώ και οκτώ χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης, αισθανόμαστε ότι ο μόνος λόγος που κλείνουν τα ΚΕΕ είναι για να εκδιωχθούν από τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι!

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους, με κάθε μέσο!

Προβάλλουμε δυναμικά τα αιτήματά μας, όχι μόνο γιατί διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας σε 200 νέους ανθρώπους με υψηλά τυπικά προσόντα, πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Δια Βίου Μάθηση, αλλά γιατί είναι αυτονόητα και για την ομάλη λειτουργία του θεσμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, του ΙΔΕΚΕ και της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των όποιων νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
2) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης.
3) Η σχετική απόφαση να ληφθεί άμεσα από το ΔΣ του ΙΔΕΚΕ.


Η αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων 3.500 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010, αλλά και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, ας ισχύσει και για εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: