Διακοπές!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Μη φοβηθείτε να θελήσετε αυτό που επιθυμείτε!

"Το μόνο πράγμα που φοβάμαι είναι ότι κάποια στιγμή θα πάμε στα σπίτια μας και μετά από ένα χρόνο θα αναπολούμε νοσταλγικά πίνοντας μπίρα: "Τι ωραία που ήταν τότε!" Υποσχεθείτε ότι δεν θα γίνει έτσι. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι συχνά επιθυμούν κάτι, αλλά δεν το θέλουν πραγματικά. Μη φοβηθείτε να θελήσετε αυτό που επιθυμείτε!"

Από την ομιλία του Σλάβοϊ Ζίζεκ στην κατάληψη της Γουόλ Στριτ

Αποσπάσματα της ομιλίας αυτής επέλεξε και μετέφρασε η Αριάδνη Αλαβάνου στο Δρόμο του περασμένου Σαββάτου, χαρίζοντάς μας άφθονη τροφή για σκέψη:

"Θυμηθείτε: Το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά και η απληστία. Είναι το σύστημα. Σε αναγκάζει να διαφθαρείς"



Ο διακεκριμένος Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ βρέθηκε πέρσι στην Αθήνα καλεσμένος από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης, και έδωσε διάλεξη με θέμα «Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός».

Τον είχε προλογίσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μπίρκμπεκ, Κώστας Δουζίνας.

Σημειωνόταν τότε:

"...Με σημεία αναφοράς το μαρξισμό και τη λακανική σχολή της ψυχανάλυσης, ο Ζίζεκ απέκτησε παγκόσμια φήμη με το εξέχον φιλοσοφικό του έργο «Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας» (στην Ελλάδα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Scripta, το 2006). Έχει γράψει περισσότερα από 40 βιβλία, πολλά εκ των οποίων έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ (συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου του «Βία- Έξι λοξοί στοχασμοί» που εκδόθηκε φέτος στην Ελλάδα). Συναρπαστικός ρήτορας, συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό με την πολιτική επικαιρότητα, την κριτική της τέχνης και της μαζικής κουλτούρας, το χιούμορ και την ψυχανάλυση..."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή ανάρτηση.

Theorema

kostasst είπε...

Ευχαριστώ!