Διακοπές!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μετά τα ληγμένα ετοιμάζουν "δωράκι" στις πολυεθνικές και για το γάλα!


Λεπτομερέστατο και πλήρες το ρεπορτάζ που μου ήρθε με μειλ από φίλο. Αντιγράφω με μικρές προσαρμογές:
Το υπ. Ανάπτυξης διατείνεται ότι η πώληση ληγμένων τροφίμων προυπήρχε σε διάταξη του Αγορανομικού Κώδικα, και πράγματι έτσι είναι. Aναφέρει σχεδόν αυτούσια τα περί πώλησης ληγμένων. Τελευταία ανανέωση της Α.Δ. το 2009. Την μεταφέρω παρακάτω. 

Η διαφορά με την παρούσα εφαρμοζόμενη διάταξη είναι ότι τώρα συμπεριελήφθηκε και στον Υγειονομικό Κώδικα, που εκδίδεται με την ευθύνη και του υπουργείου Υγείας.
Είναι μια ουσιαστική διαφορά, καθώς πλέον καταξιώνεται και υγειονομικά η διακίνηση ληγμένων τροφίμων.


Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα αφού θα φέρει και επισήμως στην αγορά και σε πολλά στομάχια -εν γνώσει τους ή χωρίς- όλα τα ληγμένα. 
Τα ληγμένα τρόφιμα δεν θα είναι  μόνο από τα απομεινάρια των S/M,  αλλά κυριότερα  έτσι  θα διακινούνται ΟΛΑ τα ληγμένα των εταιρειών παραγωγής τροφίμων -ελληνικών και ξένων- που θα τα πλασάρουν προς πώληση στα S/M.   (δείτε σε ένα Lidl τις προσφορές σε όσα τρόφιμα βρίσκονται  μια-δυο μέρες πριν τη λήξη τους, είναι κυρίως γερμανικά)

Κατά συνέπεια  πρέπει να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα και των δύο Διατάξεων (Αγορανομική και Υγειονομκή)


Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν ισότιμα πλήρη και υγιεινή διατροφή.


Συμπτωματικά, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής...
οπότε θα μπορούμε να αγοράζουμε φθηνό γάλα Κίνας ή Γερμανίας και έτσι η πωληθήσα "Δωδώνη" να απελευθερωθεί και να μην έχει καμιά ανάγκη τους γαλακτοπαραγωγούς της Ηπείρου και να περιορισθεί απερίσπαστη σε νέα καθήκοντα "διακινητή"...



Αγορανομική Διάταξη 7/2009

6. Α) Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.»
Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση.
• Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
• Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
• Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Β) Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Γ) Υπόχρεος για την αναγραφή της παραπάνω ένδειξης είναι ο παρασκευαστής ή ο συσκευαστής ή ο πωλητής του οποίου τα στοιχεία αναγράφονται στο προϊόν.
Για την έλλειψη αυτής κατά τη διάθεση, υπεύθυνος είναι οποιοσδήποτε κατά οποιοδήποτε τρόπο συμμετέχει στη διακίνηση του προϊόντος.





Η νέα Υγειονομική Διάταξη 

Άρθρο 5: Διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας  

1. Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ." 

2. Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση. 
i. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. 
ii. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. 
iii. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους. 
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής. 
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης. 
3. Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. 
4. Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: