Διακοπές!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Περίληψη από την εργασία της σχολικής ψυχολόγου MSc, Υποψήφιας Διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών Μαρίνας Ι. Ψωμά
4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κακοποίηση Παιδιού και Ψυχικό Τραύμα: Σύγχρονες δυνατότητες ανίχνευσης, αντιμετώπισης και πρόληψης»

Το σχολείο αποτελεί ένα θεσμό μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η απόκτηση γνώσεων και η κοινωνικοποίηση των μαθητών. Συχνά, στα πλαίσια του σχολείου οι μαθητές εκδηλώνουν κάποιες συμπεριφορές οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών. Ένα τέτοιο φαινόμενο αποτελεί ο σχολικός εκφοβισμός που είναι η χρήση βίας μεταξύ μαθητών με σκοπό να προκαλέσει πόνο και αναστάτωση. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι
αυξάνονται τα ποσοστά εμφάνισης του φαινομένου για αυτό είναι απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία. Τα προγράμματα πρόληψης απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς. Αρχικά, είναι σημαντικό όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό και να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης. Σχετικά με τους μαθητές σημαντική είναι η ενημέρωση όλων των μαθητών της τάξης για το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, πως μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές και η εκπαίδευση τους σε κοινωνικές δεξιότητες. Η ενημέρωση των μαθητών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως η συζήτηση στην τάξη, παιχνίδια ρόλων, ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των γονέων είναι πολύτιμη για την ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων. Τέλος, είναι απαραίτητη η συνεργασία με το σχολικό ψυχολόγο τόσο κατά για τη δημιουργία του προγράμματος όσο και κατά την εφαρμογή του. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο δρα ως σύνολο, ευαισθητοποιούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και συμβάλει στη δημιουργία ένα κλίματος φροντίδας προς όλους.

3 σχόλια:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι σαν και σένα με έννοια και φροντίδα γι αυτά τα θέματα. Τα παιδιά πρέπει να πλαισιωθούν με ανθρώπους που διαθέτουν αποθέματα αγάπης και γνώσης.Αλλιώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μεταβληθεί το σχολείο από κυψέλη γνώσης και κοινωνικοποίησης, σε κυψέλη κατάθλιψης, φοβίας και βίας.

kostasst είπε...

Ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά... Όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα εκφοβισμού και συνήθως όλα καλύπτονται με ένα πέπλο σιωπής. Φοβάμαι πως και πάλι θα ξυπνήσουμε όταν είναι αργά...

kostasst είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.