Διακοπές!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Άρωμα μαστίχας 2


Ένα από τα πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά “success stories” των τελευταίων ετών.
Κίνηση ματ, ήταν η απόφαση για τη δημιουργία των περίφημων πλέον καταστημάτων mastihashop, που μέσα σε μόλις 6 χρόνια από την ίδρυση τους κατέκτησαν την ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Από την Τζέντα μέχρι το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, δεκάδες προίόντα με βάση τη μαστίχα προσελκύουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό.
Το δίκτυο καταστημάτων αυτών ανήκει στην εταιρεία Mediterra, η οποία ιδρύθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) το 2002, η οποία και κατέχει το 51% των μετοχών. Βασικοί μέτοχοι της είναι ο Zaitech Fund FUND ΑΚΕΣ (Attica Ventures) και η εταιρεία Platona Entreprises.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία

Από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση μιας Συνεταιριστικής Ένωσης σε μια σύγχρονη κερδοφόρα επιχείρηση, είναι ο πρόεδρος της ΕΜΧ Κώστας Γανιάρης, που μας μίλησε για τα βασικά δεδομένα αυτής της επιτυχίας:

-Ποιο θεωρείται σημείο καμπής για το πέρασμα στη νέα εποχή και την επιτυχία της προώθησης του προϊόντος;
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά σημεία που καθημερινά σημαδεύουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την πορεία της Ένωσης όμως αν πρέπει να αναφερθώ σε συγκεκριμένα αυτά κατά χρονική σειρά είναι:
1.Η καταχώρηση της μαστίχας του μαστιχελαίου και της τσίκλας ΕΛΜΑ σαν προϊόντα προστατευμένης ονομασίας προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση
2.Η δημιουργία των mastihashop που έφερε την μαστίχα στην καθημερινή ζωή του Έλληνα και φιλοδοξούμε με ανάλογες ενέργειες να το επαναλάβουμε και στο εξωτερικό.
3.Και η δημιουργία του νέου εργοστασίου μαστίχας.

-Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σας σε ότι αφορά στο marketing των προϊόντων;
Απευθυνόμαστε σε όλους τους διατροφικά ανυσυχούντες πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου προβάλλοντας την μαστίχα ως ένα μοναδικό φυσικό προϊόν που έχει τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

-Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;
Να φέρουμε στην ζωή και στο τραπέζι όλο και περισσότερων Ελλήνων και ξένων καταναλωτών την μαστίχα καθώς και τα προϊόντα με βάση την μαστίχα. Αυτό παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει είναι εφικτό με τις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας.

-Ποιο κοινό ανταποκρίνεται περισσότερο στα προϊόντα σας και σε ποια;
Όπως προανέφερα, απευθυνόμαστε σε όλους τους διατροφικά ανυσυχούντες πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου που αναζητούν ένα φυσικό προϊόν που συνοδεύεται από παράδοση, κουλτούρα, ιστορική διαδρομή και που παράλληλα έχει διαπιστωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό το κοινό έχει οριζόντια διαστρωμάτωση και υπερβαίνει ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς. Ανταποκρίνεται σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν φυσική μαστίχα Χίου και παράγονται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

-Ποια χαρακτηριστικά του προϊόντος θεωρείται πιο ελκυστικά;
Τις οργανοληπτικές ιδιότητες του γεύση, άρωμα κυρίως όμως το γεγονός ότι αυτές συνδυάζονται με τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

-Δεν έχουν προσπαθήσει να σας αντιγράψουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Στο εξωτερικό έχουν εντοπιστεί προσπάθειες νόθευσης της μαστίχας με υποβαθμισμένες ριτήνες. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της παραγωγής και εμπορίας συνθετικού – χημικού μαστιχελαίου.
Ο αγώνας για την προστασία του προϊόντος είναι διαρκής και διασφαλίζεται με την αναβάθμιση των συσκευασιών την συνεχή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού καθώς και με την λήψη σειράς μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι καθιστά μοναδικό το προϊόν σας;
Ο συνδυασμός της μοναδικής γεύσης και του άρωματος με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Θα ήθελα ακόμη (συνοπτικά) κάποια στοιχεία σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση μαστίχας Χίου στην υγεία..."

Από αφρόλουτρο μέχρι... τυροκαφτερή, δεκάδες είναι τα προϊόντα με βάση τη μαστίχα







Στην ιστοσελίδα της Ένωσης, αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μαστίχα και αφορούν στην υγεία. Μαθαίνουμε λοιπόν πως:

-Η Μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, και έχει θεραπευτική επίδρασή της στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος.
-Έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Ήδη γίνονται μελέτες για τη δράση της στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της χοληστερίνης. -Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Ακόμα αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.
-Έχει γενικότερα ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
-Χρησιμοποιείται ακόμη σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις, ενώ το παράγωγό της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων.
Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών, στο δυνάμωμα των ούλων και στην αντισηψία του στόματος.

Η ένωση χρηματοδοτεί 16 επιστημονικά προγράμματα, με κόστος ανά έτος 100.000 ευρώ, που διερευνούν τις θετικές επιπτώσεις που έχει η μαστίχα στην υγεία.

Επίλογος
Αξίζει πραγματικά προσπάθειες σαν κι αυτή να βρουν μιμητές. Όπως έχει ειπωθεί από πλέον αρμόδιους και ειδικούς, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ακόμη μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στη χειμάζουσα οικονομία. Αρκεί να δούμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και οι τιμές παραγωγού στη μαστίχα, υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία, τη στιγμή που σε άλλα προϊόντα υπάρχει κρίση.
Συχνά αυτό που λείπει είναι η βούληση...

Ποιά είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.) είναι δευτεροβάθμια αγροτική συνεταιριστική οργάνωση και ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης της Φυσικής Μαστίχας Χίου

Η Ε.Μ.Χ. ιδρύθηκε μετά από αγώνες των παραγωγών που τελικά το 1938 επέβαλαν την ψήφιση του ιδρυτικού / αναγκαστικού Νόμου 1390/1938 που ισχύει και σήμερα.

Περιλαμβάνει είκοσι (20) πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς Μαστιχοπαραγωγών, οι οποίοι αριθμούν περίπου 5000 φυσικά πρόσωπα - μέλη

Φωτογραφίες από το καθάρισμα της μαστίχας (πηγή: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου)



Ορόσημα
1938: Ιδρύεται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από τον ιατρό τον Γεώργιο Σταγκούλη

1950: Παρασκευάζεται το Μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο) με απόσταξη της Μαστίχας δια υδρατμών

1957: Λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της τσίκλας ΕΛΜΑ

1985: Δημιουργείται το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσίκλας ΕΛΜΑ

1997: Αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μαστίχα Χίου, το Μαστιχελαίο Χίου και η τσίκλα Χίου ΕΛΜΑ, ως Προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης Καν. (ΕΟΚ) 2081/92

2002: Ιδρύεται από την Ένωση η θυγατρική της εταιρεία MEDITERRA SA, με βασικό σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία καταστημάτων με την επωνυμία mastihashop και την προβολή της μαστίχας

2006: Κατασκευάζεται από την MEDITERRA SA εργοστάσιο παρασκευής ζαχαρωδών προϊόντων με βάση την μαστίχα

2008: Η MEDITERRA SA εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

2008: Η μαστίχα εντάσσεται στα οικονομικώς ενισχυόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα

2008: Κατασκευάζεται σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας μαστίχας

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Greekretail/ Δεκέμβριος 2008)

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

τι να πω ? ευχαριστουμε :)

kostasst είπε...

Αφού ξέρω πως σου αρέσει η μαγειρική, θα δώσω και συνταγές!