Διακοπές!

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αποκλειστικό: Μυστικό γκάλοπ αλλάζει τα δεδομένα!


(σκίτσο του Ankyr)

Το ετοίμαζα μέρες, έχοντας αμολύσει πράκτορες και βάζοντας κοριούς σε εταιρίες δημοσκοπήσεων και στα επιτελεία των κομμάτων. Έτσι είμαι σήμερα σε θέση να σας δώσω πρώτος και αποκλειστικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής!
Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 41,5% /148 έδρες
Ν.Δ. 37,5% / 104
ΚΚΕ 8% / 21
ΣΥΡΙΖΑ 4% / 10
ΛΑΟΣ 4% / 10
Οικολόγοι 3% / 7
Λοιπά 2%

Όπως καταλαβαίνετε η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

Μερικά στοιχεία για τον Εκλογικό νόμο
Ο ισχύων εκλογικός νόμος με τις κυριώτερες ρυθμίσεις είναι ο νόμος 3231/2004 περί εκλογής βουλευτών. Εισηγητής του υπήρξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως υπουργός Εσωτερικών της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη.

Ο νόμος 3231 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου 2004, αλλά δεν ίσχυσε στις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Αυτό οφείλεται στην πρόβλεψη του άρθρου 54 §1 του Συντάγματος: οι εκλογικοί νόμοι των βουλευτικών εκλογών ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν ψηφισθούν από τα 2/3 των βουλευτών. Ο συγκεκριμένος νόμος δε συγκέντρωσε τέτοια πλειοψηφία, αφού ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο Στ. Μάνο - η ΝΔ τον καταψήφισε ως υπέρμετρα αναλογικό, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός ως μη αναλογικό.

Εκλογικό σύστημα
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}:260. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}:{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.
Οι υπόλοιπες 40 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με βάση αυτή τη διάταξη, αρκεί το πρώτο κόμμα να λάβει γύρω στο 42% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Επειδή ως βάση για τον καθορισμό των εδρών του κάθε κόμματος σε όλη την επικράτεια λαμβάνονται μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3%, όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, μπορεί ένα κόμμα να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και με χαμηλότερο ποσοστό του 42%. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.

ΥΓ Το γκάλοπ είναι από την εταιρία "Δημιουργική Φαντασία" Α.Ε.

2 σχόλια:

admin είπε...

Μυστικό γκάλοπ που δημοσιεύθηκε στην Χιλή δίνει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Η πληροφορία ελέγχεται για την εγκυρότητά της.
Οι Οικολόγοι μένουν μόνο με τον εκπρόσωπο στην λέσχη Μπιντελμπεργκ που έκανε παρέα στον Κυριακόπουλο.
Το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο, ετοιμάζεται να πέσει σε τρεις μήνες και η ΝΔ παίρνει τους ψήφους που είχε χάσει απο το ΛΑΟΣ και τους δίνει στο ΠΑΣΟΚ.
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο τον επόμενο χειμώνα, όποιος και αν βγει στην Κυβέρνηση;
Όσοι δεν ξέρετε αναρωτηθείτε , μπορεί και να το βρείτε.

korinoskilo είπε...

η φαντασια σου οργιαζει τοσα πολλα θα παρει η νδ?:ρρρρ