Διακοπές!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Υπογράψτε εδώ για την καταδίκη του εμπρησμού της Συναγωγής των Χανίων


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΧΑΝΙΩΝ
Τον Ιανουάριο του 2010 δύο φορές (μία στις 5 Ιανουαρίου και μία στις 16) η Συναγωγή των Χανίων έγινε στόχος εμπρηστών. Καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης φοράς δεν ήταν θεαματικά, επανήλθαν κατορθώνοντας να κάψουν συνολικά 2.500 παλιά και σπάνια βιβλία, μέρος του αρχείου και πολύτιμα αντικείμενα. Την πρώτη φορά είχαν ήδη καεί η ξύλινη οροφή, το πάτωμα, η εσωτερική σκάλα. Τώρα όσα αντικείμενα διεσώθησαν μεταφέρθηκαν αλλού και η κατεστραμμένη Συναγωγή έκλεισε. Η Συναγωγή των Χανίων είναι το μοναδικό ίχνος εβραϊκής παρουσίας στην Κρήτη μετά από 2.400 χρόνια εβραϊκής ζωής σ’ αυτό το νησί. Το 1999 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή της και άρχισε να λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού, κόσμημα αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και συγχρόνως τόπος μνήμης για τους 265 Εβραίους των Χανίων που εκτοπίστηκαν από τους ναζί με πλοίο που βυθίστηκε. Η Συναγωγή αυτή, σε μια πόλη δίχως κοινότητα, μιλούσε για το παρελθόν και αποτελούσε έναν ανοιχτό χώρο συνεύρεσης επισκεπτών και ερευνητών με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχείο της.
Εμείς, ιστορικοί, κοινωνικοί επιστήμονες και όσοι άλλοι συμμετέχουμε στην «Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για τη Δεκαετία του ’40», θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες αυτές τις ενέργειες, δείγματα ανόδου μιας επιθετικής ακροδεξιάς, ρατσιστικής, αντισημιτικής και ξενόφοβης. Oι επιθέσεις αυτές, που τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα, είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι και απαιτούν εγρήγορση. Καταγγέλλουμε τις ναζιστικής έμπνευσης κινήσεις, που συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δηλώνουμε επίσης τη συμπαράστασή μας στην ολιγομελή ομάδα εθελοντών που κρατούσε ανοιχτή τη Συναγωγή με προσωπικό μόχθο.

Ψηφίστε εδώ

Και για όσους βρίσκονται στη Κρήτη
Χανιά: Συνάντηση διαμαρτυρίας για τον εμπρησμό της Συναγωγής
Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι για τον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά, όπως και για άλλα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα….
Επειδή δεν ακούγεται φωνή διαμαρτυρίας για τους εμπρησμούς, σκέφτηκε μία φίλη να μαζευτούμε στη Συναγωγή σε ένδειξη υποστήριξης, ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα στους θρασείς που επιβάλουν με τη βία τις «απόψεις» τους.
Δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς, γιατί τους αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο να δράσουν!
Είναι καθαρά συμβολική κίνηση, όποιος θέλει να αντιδράσει στη βία, μπορεί να παρευρεθεί αυτή την Παρασκευή στις 22/1/10 στις 18:00 στη Συναγωγή.

Ο διευθυντής της συναγωγής είναι ενήμερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: