Διακοπές!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πως να μιλήσεις στα παιδιά για τη ρατσιστική βία;


(Στη φωτογραφία μετανάστης προσπαθεί να ξεφύγει. Ο ένας από τους διώκτες του κρατά μαχαίρι. Η φωτογραφία είναι από το Έθνος...)

Τα ανθρωποειδή εξαπέλυσαν το μίσος και το δηλητήριό τους στους δρόμους... Τράφηκαν στο ζεστό κόρφο του ΛάΟΣ, ξεπετάχτηκαν ως Χρυσαυγίτες. Όλοι φρόντισαν να τους ετοιμάσουν το δρόμο.
Όσοι θέλουν την απαξίωση του Κέντρου, κερδοσκοπώντας στα ερείπια
Τα κόμματα που άφησαν να φυτρώσει το σάπιο φρούτο του ρατσισμού
Η αστυνομία που όταν χρειάζεται κάνει τα "στραβά μάτια" στα διάφορα εμπόρια που λαμβάνουν καθημερινά χώρα στους δρόμους της πόλης.
Οι "πελάτες" των κοριτσιών που εκδίδονται για ένα ξεροκόμματο...
Τώρα μπροστά στο ξέσπασμα της βίας όλοι γίνονται Πόντιοι Πιλάτοι.

...κι εμείς οι γονείς τι κάνουμε; Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για όλα αυτά; Να τα κάνεις κοινωνούς του μίσους ή να τους δείξεις ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος;
Κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη μου το "Μιλώντας στο γιο μου για ηθική και ελευθερία" του Φερνάντο Σαβατέρ (Πατάκης). Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να έχουμε όλοι οι μπαμπάδες (και οι μαμάδες)
Σημαδεύω μερικά αποσπάσματα. Μοιράζομαι και μαζί σας λίγα λόγια:

"...Αλλά ξαφνικά έρχεται κάποιος που δεν ανήκει στη φατρία μας, που έχει μυρωδιά ή χρώμα διαφορετικό και που ακούγεται αλλιώτικα. Τότε το αγελαίο ζώο που υπάρχει μέσα μας τρομάζει ή δυσπιστεί, αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, νομίζει πως υφίσταται "εισβολή". Μ' ένα λόγο, γινόμαστε επιθετικοί και επικίνδυνοι...
...Αλλά, αν ελέγξεις τα αγελαία ένστικτά σου, αν δεν ακούσεις τα γρυλίσματα της παλιοφάρας που ελλοχεύει στη συνείδησή σου, θ' ανακαλύψεις γρήγορα ότι μοιράζεσαι με αυτόν τον ξένο πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που φαινομενικά σας χωρίζουν. Θα δεις ότι μοιάζεται στο ουσιώδες, ότι αυτός ή αυτή έχει επίσης γεννηθεί, επίσης αγαπάει, αγωνίζεται και ξέρει πως θα πεθάνει το ίδιο όπως κι εσύ...
...Μη ρωτήσεις τι δικαίωμα έχει ο άλλος τη φιλοξενία σου. Θυμήσου μόνον ότι κι εσύ τη χρειάστηκες και την είχες, να θυμάσαι ότι ήθελες να την έχεις και να φέρεσαι στον άλλον όπως θα ήθελες αν φέρονται σε σένα, όχι όπως τελικά σου φέρθηκαν. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι οι άνθρωποι είμαστε μετανάστες σε αυτόν τον πλανήτη κι επομένως δεν έρχεται από πιο μακριά ούτε είναι πιο "παράξενος" όποιος καταφθάνει σε άλλη χώρα, πέρα από κείνη που δημιουργήθηκε από το τίποτα μες στην κοιλιά της μάνας σου..."

ΥΓ Κάποιοι δεν μπορούν να σταματήσουν να γρυλίζουν και κάποιοι άλλοι τους προστατεύουν. Η αστυνομία που αιματοκύλισε την πορεία, ανέχτηκε κάθε είδος βανδαλισμού από την αγέλη των φασιστών...

1 σχόλιο:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Θα ήθελα να μου επιτρέψεις να εκφράσω μιαν διαφορετική άποψη για την ρατσιστική βία.
Δεν χρειάζεται να μιλήσεις στα παιδιά γι αυτό, την έχουν μάθει από πρώτο χέρι.
Οταν λαθρομετανάστες σταμάτησαν τον γιο μου στον δρόμο και με την απειλή μαχαιριού του πηραν χρήματα, κινητά και ότι άλλο αξίας είχε, έμαθε καλά τι εστί βία.
Οταν σταμάτησαν τον ανηψιό μου κι επειδή αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματα τον χτύπησαν ανηλεώς, έμαθε κι αυτός καλά τι εστί βία.
Οταν καθημερινά ζούμε ένα δράμα (μιας και έχουμε την... τύχη να μένουμε στο ΄Κέντρο), με τα αυτοκίνητά μας χτυπημένα από μεθυσμένους αλλοδαπούς και πόρνες που επειδή δεν πληρώνονται θεωρούν καλό να ξεσπάσουν με κλωτσιές πάνω στα αυτοκίνητα των άλλων, αυτήν την εικόνα των αλλοδαπών αποκομίζουμε.
Εχεις κατεβεί στην είσοδο της πολυκατοικίας σου το πρωί που πηγαίνεις στην δουλειά σου (ή τα παιδιά σου στο σχολείο) κρατώντας την μύτη σου από την βρώμα, επειδή μετά τις μπύρες που κατανάλωσαν όλο το βράδυ θεώρησαν καλό να αφοδεύσουν μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας σου??
Ναι, είμασταν κι εμείς μετανάστες κάποτε.
Ποιος όμως μας επέτρεψε τότε να συμπεριφερόμαστε έτσι?? Κανείς!
Θα μου πεις η βία αντιμετωπίζεται με βία?
Οχι και πάλι όχι.
Αντε να ρωτήσεις όμως αυτήν την γυναίκα που της σκότωσαν τον άντρα!
Αντε να ρωτήσεις τα εκατοντάδες παιδάκια που καθημερινά αντιμετωπίζουν αυτόν τον φόβο και την βία!
Ελα να ρωτήσεις όλες τις κυριούλες στην πολυκατοικία μου, που πια δεν φοράνε ουτε την βέρα τους, με τον φόβο μην τους την αρπάξουν.
Ηταν ευνόητο ότι θα υπάρξει αντίδραση και οτι θα την πλήρωναν και αλλοδαποί που δεν φταίνε, γιατί κανείς δεν μας προστάτευσε ποτέ από όλα τα παραπάνω.
Ακούω από διάφορους να λένε "καλά τους κάνουν"
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε χρυσαυγίτες, ούτε άπονοι, ούτε κακοί.
Είναι άνθρωποι που έχουν υποφέρει, που βλέπουν το βιος τους να ευτελίζεται, που τρέμουν για τις ζωές των παιδιών τους, που έχουν πέσει θύματα βίας!
Ποια βία είναι η χειρότερη??
Και ποιος θα μας προστατεύσει από κάθε μορφή βίας??