Διακοπές!

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Από το Ηράκλειο στην... Κίνα με ένα παραμύθι!


Ζωγραφιά μαθητών του Ηρακλείου σε τοίχο κοντά στον Κουλέ...

Όπως σας είχα πει, βρέθηκα στο Ηράκλειο το Σαββατοκύριακο. Κι όπως συμβαίνει κάθε φορά που πηγαίνω στην Κρήτη η πραγματικότητα ξεπερνά τις προσδοκίες μου! Για τις βόλτες που έκανα και τα μουσεία που επισκέφθηκα θα σας πω αργότερα. Προς το παρόν θέλω να πάω στο βράδυ του Σαββάτου όπου βρέθηκα καλεσμένος από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρία Μαρκάκη –Μαρκουλάκη, που πάντα πρωτοπορεί με τις εκδηλώσεις του… Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω δυο ξεχωριστούς ανθρώπους: Το Νικόλα Σμυρνάκη και τη Χαρά Χαραλαμπάκη… Ούτε εκεί θα σταθώ, ούτε στην απίστευτη φιλοξενία που μου επεφύλαξαν οι δυο κυρίες του φροντιστηρίου Μαρία Μαρκάκη και Χριστίνα Μαρκουλάκη. Θα πάω στο …παραμύθι!
Μαζευτήκαμε λοιπόν με τα παιδιά και με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, μέσα σε λίγο χρόνο και χάρη στην απίστευτη φαντασία τους που κυριολεκτικά κάλπαζε, φτιάξαμε ένα …. Κινέζικο παραμύθι!
Να πω την αλήθεια εγώ πρότεινα Κρητικό Θέμα, αλλά τα παιδιά απέρριψαν ομόφωνα την πρότασή μου. Κι έτσι βρεθήκαμε στις θάλασσες της Κίνας, όπου μάθαμε την ιστορία του Ψάρι –Νι, που είναι –όπως ίσως φαντάζεστε- ένας Κινέζος ψαράς!

Η ιστορία του Ψάρι- Νι

Μια φορά κι έναν καιρό, στη μακρινή Κίνα ζούσε ένας ψαράς: Ο Ψάρι- Νι. Μια μέρα που πήγε για ψάρεμα, στάθηκε πολύ τυχερός. Κατάφερε να πιάσει το γιγάντιο ψάρι που κυνηγούσε χρόνια. Ετοιμαζόταν χαρούμενος να γυρίσει στο σπίτι του, όταν του επιτέθηκε ο φριχτός και κακός αντίπαλός του:  Ο Ψάρι- Μι!
Ο ήρωάς μας του έδωσε όμως μια με ένα τηγάνι στο κεφάλι και τον άφησε ξερό.
Ο Ψάρι –Νι γύρισε στο σπίτι, στους γονείς και στ’ αδέλφια του κι αφού φάγανε και χορτάσανε είπαν αν πουλήσουν το υπόλοιπο ψάρι στην αγορά. Έβγαλε τόσα λεφτά που αγόρασε καινούργια ρούχα για όλους και δώρα για όλους τους συγγενείς, που στην Κίνα δεν είναι και λίγοι! Γύρισε με λίγα χρόνια αγνώριστός στο χωριό του.

Όμως τίποτε δεν είχε τελειώσει. Όταν ο κακός Ψάρι –Μι συνήλθε από το χτύπημα είδε μπροστά του ένα τζίνι, που του χάρισε μερικά μαγικά δώρα: Ένα σπαθί, μια περικεφαλαία, μια ασπίδα, ένα άλογο κι ένα μαγικό μανδύα που τον έκανε αόρατο…

Ο Ψάρι Νι  βρισκόταν στο σπίτι του και θυμόταν την εποχή που ασχολιόταν με τις πολεμικές τέχνες. Σκεφτόταν πως μάταια είχε κοπιάσει τόσα χρόνια. Δεν του είχαν προσφέρει τίποτε μέχρι τώρα. Ενώ λοιπόν καθόταν μόνος του φτάνει στο σπίτι ο Ψάρι –Μι και χτυπάει την πόρτα. Φορούσε τον μαγικό μανδύα και ήταν αόρατος. Ο Ψάρι – Νι ανοίγει την πόρτα, αλλά δεν βλέπει κανέναν: «Είναι κανείς εκεί;». Όσο τα έλεγε αυτά, ο Ψάρι –Μι μπαίνει στο σπίτι και κλείνει την πόρτα. Ο Ψάρι- Νι νόμιζε πως ήταν ο αέρας…

Όσο γίνονται αυτά, το Τζίνι που έχει μετανιώσει για τα τόσα δώρα που έκανε στον Ψάρι –Μι, αποφασίζει να βοηθήσει τον Ψάρι- Νι. Εμφανίζεται μπροστά του και του χαρίζει μια μάσκα με την οποία θα μπορούσε να βλέπει τον Ψάρι – Νι ακόμη κι αν φορούσε το μαγικό μανδύα. Στο μεταξύ ο σκύλος έχει μυριστεί ότι κάποιος είναι στο σπίτι. Ο Ψάρι – Νι μπαίνει μέσα και χάρη στη μάσκα βλέπει τον Ψάρι – Μι. Καθώς ήξερε –όπως είπαμε- πολεμικές τέχνες ορμάει πάνω του, τον νικάει και τον πετάει από το παράθυρο.

Ο Ψάρι –Μι δείχνει μετανιωμένος. Το τζόνι του ζητάει –για να αποδείξει ότι έχει γίνει καλός- να πάει και να σκοτώσει τον Κινέζικο Δράκο που βασάνιζε την πόλη. Ο Μι πηγαίνει πραγματικά, επιτίθεται στον Δράκο και τον πληγώνει ελαφρά. Τότε όμως εκείνος του λέει πως αν τον αφήσει και γίνουν σύμμαχοι θα τον κάνει βασιλιά της Κϊνας. Ο Μι δέχεται χωρίς δισταγμό. Τραβάει και μια κλωστή από τον μαγικό μανδύα, δένονται οι δυο μεταξύ τους και γίνονται αόρατοι.
Ο βασιλιάς που μαθαίνει τα νέα ξεκινά με στρατό να τους πολεμήσει. Όμως εκείνοι νικούν το στρατό και σκοτώνουν το βασιλιά. Ο Ψάρι – Μι γίνεται εκείνος βασιλιάς.

Ο Νι είναι ο μόνος που  μπορεί να σώσει την Κίνα.  Άδικα σκέφτηκε πως μάταια μάθαινε τόσα χρόνια πολεμικές τέχνες.
Καλεί λοιπόν σε μονομαχία τον Μι στο νησί Αγκαγιάβα. Εκείνος φτάνει μαζί με το δράκο σίγουρος για τη νίκη, όμως ο Ψάρι- Νι ρίχνει το δίχτυ του και τους παγιδεύει. Ο δράκος όμως καταφέρνει να βγάλει την ουρά του και να δώσει ένα τόσο γερό χτύπημα στον Ψάρι- Νι που εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή βγαίνει από τη θάλασσα ένας ψεύτικος ήρωας που ήθελε κι εκείνος να γίνει βασιλιάς. Όμως ο Μι με το μαγικό σπαθί κόβει τα δίχτυα βγαίνει έξω, πολεμάει με τον ψεύτικο ήρωα και τον σκοτώνει…
Ο Νι που τον είχαμε χαμένο καταφέρνει με τις τελευταίες του δυνάμεις να φτάσει στο νησί Κιοβάου. Εκεί στην  ακτή τον βρίσκει η όμορφη Γιακούτσι. Το παίνει σπίτι και περιποιείται τις πληγές του. Όταν ο Νι μετά από μέρες συνέρχεται και βλέπει την όμορφη Γιακούτσι την ερωτεύεται αμέσως. Της ζητάει αν παντρευτούν. Η Γιακούτσι που τον είχε κι αυτή αγαπήσει δέχεται κι έτσι γρήγορα γίνεται ο γάμος. Ζουν ευτυχισμένοι, όταν μια μέρα φτάνει στο νησί μια ομάδα ψαράδων.
Λένε στον Νι αυτά που τραβάνε όλοι από τον Ψάρι- Μι -που έχει γίνει βασιλιάς- και τον δράκο. Του λένε πως μόνον αυτός μπορεί να τους βοηθήσει. Να γίνει αρχηγός του στρατού και να σώσει την Κίνα. Ο Νι δέχεται και ξεκινάει αμέσως. Οργανώνει το στρατό και σε μια μεγάλη μάχη νικάει και σκοτώνει τον Ψάρι –Μι και τον δράκο.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!



ΥΓ Ευχαριστώ τα παιδιά και τη Ράνια που κατέγραφε αυτά που έλεγε το στόμα τους σαν … πολυβόλο!

1 σχόλιο:

Χριστίνα Αποστολίδη είπε...

Πράγματι, καλπάζουσα η φαντασία των παιδιών! Ελπίζω να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να σκαρώσουμε κι άλλα παραμύθια στην Κρήτη με αφορμή τη μαγική σου τράπουλα!