Διακοπές!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Κάθε Σαββατοκύριακο και κάτι διαφορετικό στο Παιδικό Μουσείο


Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στο Περιβάλλον για παιδιά σχολικής και στη Μαγειρική για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι τα εξής :

3 & 4 Ιανουαρίου 2009
Περιβάλλον, πηγή ζωής (για παιδιά 6-12 χρόνων)
Με αφορμή τον Ιανουάριο ο οποίος στο παιδικό Μουσείο είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον ,τα παιδιά στην πρώτη θεματική δραστηριότητα ανακαλύπτουν τη έννοια και τη σημασία του για τoν άνθρωπο.
Η πιο γλυκιά συνταγή του κόσμου (για παιδιά 3-5 χρόνων)
Διάφορα υλικά ζαχαροπλαστικής, θα γίνουν αντικείμενο παρατήρησης και πειραματισμού στα χέρια των παιδιών με στόχο να τα συνδυάσουν στη συνταγή της φαντασίας τους και να την παρασκευάσουν!
10 & 11 Ιανουαρίου 2009
Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας (για παιδιά 6-12 χρόνων)
Τι να είναι άραγε ο υδροβιότοπος;
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τους Ελληνικούς υδροβιότοπους, τη σημασία τους και τους κινδύνους που κρύβει η καταστροφή τους. Με τη βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού, συνθέτουν και τραγουδούν το δικό τους μήνυμα για τα πουλιά και την προστασία τους.
Μυρωδάτη σάλτσα από την Ελλάδα (για παιδιά 3-5 χρόνων)
Τα παιδιά ασχολούνται με μια παραδοσιακή συνταγή σάλτσας από την Ελλάδα. Κάνουν πειράματα με την υφή της σάλτσας, τη γεύση και το χρώμα της. Έτσι εξοικειώνονται με τη ρευστότητα των υγρών, τη μίξη των χρωμάτων και τη διαφοροποίηση της γεύσης με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Τέλος παρασκευάζουν μια συνταγή την οποία μπορούν να την πάρουν μαζί τους για να συνοδεύσει το φαγητό τους.
17 & 18 Ιανουαρίου 2009
Άγρια πουλιά (για παιδιά 6-12 χρόνων)
Πού ζουν τα άγρια πουλιά στη Ελλάδα; Πόσα είδη υπάρχουν; Πού οδηγεί η εξαφάνισή τους;
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη ζωή των πουλιών και κατασκευάζουν τη δική τους φωλιά.
Ψωμί από τη Γαλλία (για παιδιά 3-5 χρόνων)
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή μπορεί να γίνει γέφυρα γνωριμίας και με άλλους λαούς. «Διαβάζουν» ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Γαλλία σχετικό με τη διατροφή και το δραματοποιούν. Στη συνέχεια πειραματίζονται με τα υλικά της συγκεκριμένης συνταγής παρασκευής ψωμιού και παρασκευάζουν το Γαλλικό ψωμί.
24 & 25 Ιανουαρίου 2009
Γνωριμία με τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα (για παιδιά 6-12 χρόνων),
σε συνεργασία με τo MEDASSET.
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θαλάσσια χελώνα και το περιβάλλον της καθώς και τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της. Ανακαλύπτουν τις διαφορές και τις ομοιότητες της με τον άνθρωπο και αναπαριστούν τον τρόπο που γεννά τα αυγά της.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σε συνεργασία με το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών). Μικροί και μεγάλοι που θα επισκεφθούν το Μουσείο θα μπορούν να παραλάβουν από το MEDASSET πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη θαλάσσια χελώνα!
Σαλάτα από την Ασία (για παιδιά 3-5 χρόνων)
Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα από μουσική και από εικόνες σε διάφορα μέρη του κόσμου και ανακαλύπτουν στιγμές της καθημερινής τους ζωής. Κάνουν μια στάση στην Ασία και φτιάχνουν μια Κινέζικη σαλάτα, την οποία και τρώνε.
31 Ιανουαρίου 2009
Προστατεύω το περιβάλλον μου (για παιδιά 6-12 χρόνων)
Κινδυνεύει το περιβάλλον μας; Ποιος το καταστρέφει; Για ποιους λόγους; Πού οδηγεί η καταστροφή του; Τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα και κατασκευάζουν μια αφίσα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
Σουβλάκι φρούτων (για παιδιά 3-5 χρόνων)
Μέσα από τη δραστηριότητα τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διατροφική αξία των φρούτων. Παράλληλα μέσα από πειράματα εξοικείωσης με υλικά μαγειρικής δημιουργούν ένα υγιεινό σουβλάκι από φρούτα.

“Παιδικό Μουσείο-Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων”
με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο”
Κυδαθηναίων 14 Πλάκα, 2103312995, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Tί όμορφες ιδέες, τί ευρηματικά δρώμενα για τα παιδιά. Σκέφτομαι: Πόσο πολύ θα τα βοηθήσουν όλα αυτά και μέσω αυτών και την κοινωνία του αύριο.Πόσα μπορεί να κάνει η αγάπη και η έννοια...Ελπίζω να πηγαίνουν αρκετά παιδιά σ' αυτό το Παιδικό Μουσείο.
Με την ευκαιρία αυτή σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις Κώστα μου. Χρόνια πολλά, δημιουργικά και αντισυμβατικά...