Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010
Ενώ εμείς κοιμόμαστε...
"...Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Γάλλοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις..."
Financial Times
Ενώ εμείς κοιμόμαστε και η εφημερίδα του Διεθνούς Κεφαλαίου μας συγχαίρει για τη στάση μας, η Γαλλία ξεσηκώνεται απ' άκρη σ' άκρη.
Ευτυχώς που οι Γάλλοι δεν αντιλαμβάνονται τη "σοβαρότητα της κατάστασης"... Ας ελπίσουμε να τους μιμηθούμε ακόμη μια φορά στην ιστορία και να ξεσηκωθούμε...
Γαλλία: Η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου
Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς
Πέρα από τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στις 277 διαδηλώσεις της 19ης Οκτωβρίου, η εικόνα της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου συμπληρώνεται από τις εξής εξελίξεις:
•Το 54% των 12.500 βενζινάδικων δεν λειτουργούν καθώς δεν ανεφοδιάζονται πια. Τεράστιες ουρές σχεδόν παντού μπροστά στα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης.
•Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το 71% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα. Η υποστήριξη φτάνει το 81% στις ηλικίες 25-29 ετών και το 79% στις 30-39 ετών. Επίσης, το υποστηρίζει το 79% των εργατών, το 83% των υπαλλήλων και το 86% των ανέργων. Γενικά, οι γυναίκες το υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες.
•Από τη νύχτα της Τρίτης, δυνάμεις γαλλικών ΜΑΤ και χωροφυλάκων «απελευθερώνουν» κατ’εντολή του ίδιου του Σαρκοζί, χωρίς να συναντούν αντίσταση, στρατηγικά αποθέματα καυσίμων που είχαν μπλοκαριστεί από απεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπλόκα ξαναστήνονται λίγο αργότερα.
•Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν υπό των έλεγχο των εργαζομένων τους και δεν λειτουργούν. Οι απεργιακές φρουρές τους δίνουν πετρέλαιο σε σχολεία, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
•Ομάδες απεργών και υποστηρικτών τους, που αποτελούνται συνήθως από εργαζομένους στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, στην υγεία, στις οδικές μεταφορές, στην εκπαίδευση, καθώς και από μαθητές και φοιτητές, μπλοκάρουν για μερικές ώρες ή και περισσότερο αεροδρόμια (Τουλούζη, Νάντ, Παρίσι, …), εθνικούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα εφοδιασμού του Carrefour, γέφυρες, τράπεζες, ντεπό λεωφορείων και τραμ. Κονβόϊ των συνδικάτων μισθωτών φορτηγατζήδων μπλοκάρουν και επιβραδύνουν τη κίνηση σε μια ντουζίνα αυτοκινητοδρόμους.
•Διευρύνεται και σκληραίνει το απεργιακό κίνημα στη Μασσαλία και στο λιμάνι της, που είναι και προπύργιο της αμφισβήτησης του Σαρκοζί και της πολιτικής του. Οι δρόμοι της πόλης (όπως και δεκάδων άλλων γαλλικών πόλεων) γεμάτοι από τεράστιους σωρούς σκουπιδιών. Φέρνουν τη…Λεγεώνα των Ξένων για να τα μαζέψει…
•Διαδήλωση, κυρίως μαθητών, μπροστά στη Γερουσία. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό, μαζί με 50 συναδέλφους του μπλοκάρουν ένα ταχυδρομικό κέντρο διανομής στη Ναντέρ του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν και σήμερα κάποιες συγκρούσεις νέων με την αστυνομία. Ο ηγέτης του ΝΡΑ δηλώνει ότι «απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές δράσεις».
•Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενωτικά διασυνδικαλιστικά και διεπαγγελματικά συντονιστικά όργανα σε επίπεδο περιφερειών και επαρχιών (Αρδέννες, Haute Loire…). Λειτουργούν με ανοικτές γενικές συνελεύσεις και συσπειρώνουν τους «από κάτω» ανεξάρτητα από το συνδικάτο τους και το επάγγελμά τους. Καλούν συνήθως τον πληθυσμό των περιοχών τους σε γενική ανανεωνόμενη απεργία (grève générale reconductible) με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις.
•Μείωση των απεργών στις μεταφορές, ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού όπου το μετρό λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Αντίθετα, αύξηση των απεργών στην επαρχία. Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στις μεσαίες και μικρές πόλεις όπου συχνά το 1/4 του πληθυσμού μετέχει σε αυτές.
•Κλιμακώνεται η κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών. Χτες 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, η κινητοποίηση (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, αποχές, κλπ) αφορούσε περίπου 1.200 λύκεια σε όλη τη χώρα.
•Όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται κινητοποίηση και των φοιτητών. Γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια, κατάληψη και μπλοκάρισμα μιας ντουζίνας από αυτά. Πολλές γενικές συνελεύσεις αρκετά μαζικές. Μερικά πανεπιστήμια κλείνονται από τις ακαδημαϊκές αρχές για να προλάβουν τους φοιτητές.
•Συγκρούσεις νέων και ΜΑΤ στο κέντρο της Λυών. Ο (προ τριμήνου καταδικασμένος για ρατσισμό από γαλλικό δικαστήριο) υπουργός εσωτερικών Ορτεφέ, που επισκέπτεται τη Λυών, γιουχάρεται από περαστικούς. Συλλαμβάνονται και κρατούνται όσοι του φώναξαν «φασίστα», «ρατσιστή» και «δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Λυών». Ο ίδιος υπόσχεται να συντρίψει τους «αλήτες». Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών έφτασαν τους 1.500 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές.
•Συνεχίζονται και ξεπερνούν ήδη τις 600, οι ενωτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οργανώσεων της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικής αριστεράς, σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Ενωτική Αριστερά, κλπ).
•Το Σοσιαλιστικό κόμμα απευθύνει δραματική έκκληση στη κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στη Γερουσία προκειμένου «να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα». Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών παρατάξεων, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές των ΜΜΕ στο Μάη του ’68…"
Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που περιμένουν το "Κοινωνικό πακέτο" του Γιωργάκη... Που θα ψηφίσουν Σγουρούς, Καμίνηδες και Μπουτάρηδες....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου