Διακοπές!

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Το ταμείον είναι... μείον!

Δύσκολο να κάνεις χιούμορ με τέτοια θέματα... Οι άνθρωποι που εργάζονται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μαζί με τους ωρομίσθιους ξεπερνούν όπως υπολογίζεται τις 3-4000, είναι εννιά μήνες τώρα απλήρωτοι... Τα ΜΜΕ αυτό το θέμα προφανώς το θεωρούν δευτερεύον και γι' αυτό, παρά τις οχλήσεις και την διαρκή ενημέρωση, είτε το έχουν ...εξαφανίσει (!!!) είτε το έχουν περάσει στα "ψιλά"...
Ως δημοσιογράφος ειλικρινά ντρέπομαι για τους συναδέλφους μου...
Όμως και τα δείγματα γραφής της νέας υπουργού Παιδείας πορκαλούν θλίψη. Εδώ και 18 μέρες έχει στα χέρια της επιστολή για το θέμα αυτό και μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει την παραμικρή απάντηση.

Στη φωτογραφία: Για τον "Ομέρ Πριόνη" υπάρχει χρόνος/ για τους απλήρωτους εργαζόμενους όχι;

Προσέξτε: Οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ δεν ζητούν τίποτε παράλογο και εξωφρενικό, αλλά την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Βεβαίως οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαρύνουν τον πρώην υπουργό Παιδείας και τη διοίκηση του ΙΔΕΚΕ. Κατάφεραν να διαλύσουν μέσα σε λίγους μήνες ένα έργο ετών και να αφήσουν απλήρωτους και σε απόγνωση τους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία που γίνεται στον ιστότοπο των Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ "καθόλου ικανοποιημένοι" από τη διοίκηση δηλώνουν το 90% των Συμβασιούχων (!!!)
Το λιγότρο που μπορούν να κάνουν πλεόν είναι να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, βάζοντας το δικό τους στίγμα...
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι χάρη στην προηγούμενη διοίκηση και στην αδράνεια της νέας ηγεσίας, αυ΄τη τη στιγμή δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα. Κανένα τμήμα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καμιά Σχολή Γονεών, κανένα τμήμα για τους μετανάστες!
Ειδικότερα το τελευταίο θα προκαλέσει εκρηκτικά προβλήματα. Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι για να μπει ένας μετανάστης στο λεγόμενο "καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος" πρέπει αν παρακολουθήσει τα τμήματα του προγράμματος Οδυσσέας ώστε να μπορεί να δώσει εξετάσεις για "πιστοποιητικό ελληνομάθειας". Αυτές οι εξετάσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου (γίνονται 2 φορές το χρόνο) αναβλήθηκαν επ' αορίστω, τα τμήματα δεν λειτουργούν και έτσι πολλοί μετανάστες οδηγούνται σε απόγνωση...
Υπεύθυνοι έργου, υπεύθυνοι εκπαίδευσης και εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι για εννιά μήνες (για την ακρίβεια δόθηκαν δυο μισθοί τον ...Αύγουστο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο!)
Όλα αυτά δεν είναι θέμα για εφημερίδες και κανάλια...
Ο υπουργός που πιο πολύ ασχολιόταν με το μαύρισμά του παρά με το υπουργείο του άφησε μια κατάσταση διάλυσης, όμως αυτό δεν διακιολογεί την αδράνεια της νέας ηγεσίας.

Στη φωτογραφία: Ο Άρης προβληματίζεται για το μέλλον της Παιδείας και του ΙΔΕΚΕ

Αντιγράφω:

Κοινή ανακοίνωση Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ- ΚΕΕ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11


Τα σωματεία Συμβασιούχων Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) συγκροτούνται από 300 εργαζομένους στις υπηρεσίες του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. και στα 58 Κ.Ε.Ε. σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα μέλη των Σωματείων μας είναι επιφορτισμένα - σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο - με αρμοδιότητες που αφορούν στην οργάνωση, τη διοικητική λειτουργία και την διαχειριστική παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Ήρων, Εκπαίδευση Μεταναστών, Προγράμματα Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης κλπ), αλλά και των Δομών Δια Βίου Μάθησης (Σ.Δ.Ε., Κ.Ε.Ε., Σχολές Γονέων), όπως αυτές ορίζονται στο Νόμο 3369/06-07-2005 για την Οργάνωση της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα.
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για τις δράσεις στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης κατά την προηγούμενη περίοδο είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού προγραμμάτων και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες έτυχαν ιδιαίτερης αναγνώρισης από τους ενηλίκους πολίτες της χώρας. Η αυξημένη συμμετοχή στις δράσεις αυτές συνέβαλε ουσιαστικά στην απόφαση για συνέχιση της χρηματοδότησής τους από το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.
Ωστόσο, την παρούσα χρονική περίοδο το σύστημα της Δια Βίου Μάθησης απειλείται με κατάρρευση, αφού συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση διοικητικών ενεργειών από τις προηγούμενες διοικήσεις της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη χρηματοδότησης των δράσεων με συνεπακόλουθη την αναβολή έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου.
Λόγω των παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ και στα ΚΕΕ βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού οι πληρωμές μας έχουν «παγώσει» εδώ και 9 μήνες, οι προοπτικές χρηματοδότησης παραμένουν ασαφείς και η επανέναρξη της διαδικασίας καταβολής των μηνιαίων μας μισθών να παραμένει αβέβαιη.
Ακόμα σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι όλοι εμείς που υποστηρίζουμε τη λειτουργία του ΙΔΕΚΕ και των Κ.Ε.Ε. εργαζόμαστε έως και 5 χρόνια με συμβάσεις έργου, οι οποίες υποκρύπτουν σαφώς εξαρτημένη εργασία (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, 8ωρο, ασφάλιση στο ΙΚΑ) και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν ιδιαίτερα προβεβλημένο τομέα της εκπαίδευσης, τη Δια Βίου Μάθηση.
Σε όλες αυτές τις σοβαρές εργασιακές και οικονομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και η έντονη φημολογία για την τύχη των συμβασιούχων έργου, για την μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και για γενικότερες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον χιλιάδων νέων που εδώ και χρόνια στηρίζουν με την εργασία τους τις υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Τα μέλη των σωματείων Συμβασιούχων Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) διεκδικούμε:

-Εγγυήσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση των συμβάσεών μας με το ΙΔΕΚΕ χωρίς να θιγεί κανένα από τα δικαιώματά μας μέχρι να επιτευχθεί οριστική λύση στα εργασιακά μας ζητήματα
-Αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας μας, αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας που υποκρύπτουν οι συμβάσεις μας, αναγνώριση της κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών
-Θεσμική - νομική κατοχύρωση των Δομών Δια Βίου Μάθησης και άμεση υπαγωγή τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
-Άμεση προώθηση των ενεργειών για την επανέναρξη χρηματοδότησης των δράσεων στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και έναρξη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας

Τα μέλη των σωματείων Συμβασιούχων Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή όλων των συμβασιούχων έργου και διεκδικούμε μία συνολική και δίκαιη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, αφού καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, καλούμε τα μέλη των Σωματείων μας να συμμετάσχουν στην απεργία που συλλογικά αποφασίσαμε, στην πανελλαδική κινητοποίηση που έχει κηρυχθεί από το Συντονιστικό Όργανο των Σωματείων Συμβασιούχων Έργου και Ορισμένου Χρόνου για την Τετάρτη 11/11 και στη συγκέντρωση-πορεία που έχει προγραμματιστεί την ίδια μέρα και ώρα 10 πμ μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: