Διακοπές!

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Οι Γερμανοί είναι ...φίλοι μας! (ή Αυτή είναι η ελληνική δημοσιογραφία)


Θα το ερευνήσει και ο... Παπαχελάς στους "Φακέλους" του;
Να λοιπόν που ένα λάθος, αποκαλύπτει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το πως ασκείται η δημοσιογραφία στη χώρα μας. Και μη μου πείτε πως αποτελεί την εξαίρεση και ότι "όπως σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί". Έτσι λένε και οι γιατροί, όταν πιάνουν κάποιον να παίρνει "φακελάκι": "Απαπα! Φακελάκι; Μα υπάρχουν γιατροί που κάνουν τέτοια πράγματα;"
Και η συνέχεια πάντα είναι, όπως έλεγε και ο Σημίτης "όποιος έχει στοιχεία να τα δώσει στον εισαγγελέα"!!!
Μα σοβαρολογούμε; Είναι δυνατόν να μαζέψεις στοιχεία για τέτοια θέματα; Νομίζετε ότι δίνει κανένας διευθυντής εφημερίδας ή καναλιού έγγραφες οδηγίες για "φίλους" και "εχθρούς"; Εγώ ο ίδιος έχω υπάρξει μάρτυρας παρεμβάσεων, αλλά δεν μπορώ ούτε στοιχεία να προσκομίσω, ούτε μάρτυρες να φέρω:
-Αν κατονόμαζα την εταιρία τροφίμων που ανάγκασε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό να κάνει "διορθωτική εκπομπή" (με απειλή τη διακοπή των διαφημίσεων) για προϊόν που καταγγέλθηκε από Καθηγητή πανεπιστημίου ως επιβλαβές για την υγεία, τι θα μου συνέβαινε; Να σημειώσω ότι αξιοσέβαστοι και γνωστοί καθηγητές επιστρατεύθηκαν "εν μια νυκτί" για την υπεράσπιση του προϊόντος (αφιλοκερδώς;)
-Αν κατονόμαζα τον πρώην (και νυν) υπουργό που έκοψε εκπομπή που αναφερόταν στο πρόσωπό του σε τηλεοπτικό σταθμό με ένα τηλεφώνημα προς τον ιδιοκτήτη;
-Αν έλεγα ότι κυκλοφορούν λίστες υποψηφίων βουλευτών που "παίζει" το κάθε μέσον, αλλά και λίστες "κομμένων";
Αυτά είναι λίγα παραδείγματα...
Τι λέει άραγε η ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά; Κανείς δεν γνωρίζει ποιό διευθυντικό στέλεχος της "Καθημερινής" είναι "φίλος" του κυρίου Εφραίμογλου; Ποιοί είναι αυτοί που απολύθηκαν και για ποιό λόγο; Επειδή αποκάλυψαν κατά λάθος την πικρή αλήθεια;
Και να πω και τα δικά μας: Είναι τυχαίο ότι δεν γραφόταν τίποτε εναντίον του Σπηλιωτόπουλου όταν διέλυε το υπουργείο Παιδείας; Είναι τυχαίο ότι και τώρα δεν αποτελεί για καμία μεγάλη εφημερίδα είδηση το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 9 μήνες (περίπτωση ΙΔΕΚΕ);
Ρωτάω για να μαθαίνω...

Αντιγράφω από το TVXS
"Την προηγούμενη Κυριακή, γράφει το "Παρόν", δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" ένα άρθρο με τίτλο «Προεκλογικές εντάσεις στην ψηφιακή σύγκλιση» και σε ένα πρόγραμμα που αφορούσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπήρχε η εξής σημείωση σε παρένθεση («ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί»). Δύο άτομα απολύθηκαν για το παραπάνω λάθος.
Ο «φίλος» ήταν ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Εφραίμογλου. Στο δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Παρόν» σχολιάζει: «Υπάρχει πλέον και η απόδειξη για τον βαθμό διείσδυσης της εταιρικής δημοσιογραφίας στα έντυπα και για τις διαρκώς εναλλασσόμενες σχέσεις ισορροπίας των εκδοτών με επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα. Στα ΜΜΕ υπάρχουν κάθε φορά τα συμφέροντα των εκδοτών, αλλά και συνάμα τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτικών, τα γραφεία Τύπου, τα ταξίδια, τα συμφέροντα των δημοσιογραφικών στελεχών στις εφημερίδες και όλα όσα δημιουργούν το καθεστώς της αναξιοπιστίας του Τύπου».

Για τη σημείωση επιτελικού στελέχους πάνω στο δοκίμιο των οικονομικών σελίδων, απευθυνόμενη προς τους αρχισυντάκτες, πλήρωσε με απόλυση η διορθώτρια και ο συντάκτης ύλης, ενώ ο συντάκτης του άρθρου τέθηκε σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα. Καμία επίπτωση δεν υπήρξε για τους υπεύθυνους του οικονομικού τμήματος.
Το ερώτημα είναι να θα ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της η εφημερίδα. Η ευθύνη πάντως ουσιαστικά δεν ανήκει στους αρχισυντάκτες, τον συντάκτη και τη διορθώτρια, αλλά σε εκείνον που υπέδειξε να προστεθούν «οι φίλοι μας», εννοώντας ότι είναι φίλοι της ιδιοκτησίας», καταλήγει το «Παρόν»..."

Οι υπογραμμίσεις δικές μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: