Διακοπές!

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Το Μαουτχάουζεν και μια ιστοσελίδα για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

 ...Διαβάζω το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Εκδ. Κέδρος) και συγκλονίζομαι. Είχα να το πιάσω στα χέρια μου από τα χρόνια της εφηβείας. Ακούω και τη μουσική του Θεοδωράκη. Είναι δυνατόν; Σκέφτομαι… Μήπως θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μας; Η μνήμη θα νικούσε τη λήθη; Εμείς οι ίδιοι τι θυμόμαστε; Μήπως έχουμε κι εμείς λειανθεί από ένα ποτάμι παραπληροφόρησης που περνάει από πάνω μας; Παράλληλα βλέπω, ξαναδιαβάζοντας, πως δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα καταγγελίας. Περιέχει μια απίστευτη ανθρωπιά. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαβάζεις. Νιώθεις την ανάγκη να κλείσεις το βιβλίο και να αποστρέψεις το πρόσωπο. Και μετά διαβάζεις για τον έρωτα του Πολωνού αιχμάλωτου με τη γυναίκα ενός στελέχους του στρατοπέδου… Τη φρίκη της εκδίκησης… Και πως η ζοφερή ιστορία δίνει κουράγιο στους έγκλειστους. Στους μελλοθάνατους… Και την ιστορία του Αντώνη που το τραγούδι στη μουσική του Μίκη, την έκανε αθάνατη. Εκεί, στο «λατομείο των θρήνων», η απίστευτη αλληλεγγύη. Ο τεράστιος βράχος που κουβαλά για να σώσει το σύντροφό του. Η αλληλεγγύη.  Βιβλίο για να το ξαναδιαβάσουμε και να το μοιραστούμε…


Θυμήθηκα  το Μαουτχάουζεν, με αφορμή την  καινούργια ιστοσελίδα για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Έγραψα στο "Δρόμο" του Σαββάτου:

Το μεγάλο μας τσίρκο, Παραμύθι χωρίς όνομα, Μαουτχάουζεν, Στέλλα, Δράκος, Αυλή των θαυμάτων και τόσα άλλα… Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη έχει συνοδέψει και σημαδέψει όλες τις μεταπολεμικές γενιές. Με χαρά λοιπόν είδαμε πως εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί η επίσημη Ιστοσελίδα του μεγάλου μας συγγραφέα, με πλήθος σημαντικών πληροφοριών για τη ζωή, το έργο του, εκδηλώσεις, παραστάσεις κ.α. Όπως σημειώνεται και στον πρόλογο:
«Η αγάπη και ο θαυμασμός για το συγγραφικό έργο και για τη μακριά πορεία της ζωής του Ιάκωβου Καμπανέλλη στα γράμματα, αλλά και η ενεργός συμμετοχή του στα κοινά, οδήγησαν την κόρη του Κατερίνα και τους φίλους του έργου του, μετά τον θάνατο του συγγραφέα, στη σύσταση του Αρχείου Καμπανέλλη.
Ο χώρος αυτός με προσωρινή έδρα την κατοικία του, φιλοξενεί, συγκεντρώνει και καταχωρεί ό,τι έχει σχέση με την προσφορά του στη Ζωή και την Τέχνη. Τμήμα του αποτελεί και αυτός ο ιστοχώρος. Κατ'αυτόν τον τρόπο εντοπίζεται, καταγράφεται και ανακοινώνεται όποιο νεώτερο στοιχείο, ως αποτέλεσμα έρευνας συμβάλλει στη μελέτη των κειμένων του και αποκαλύπτει τη σκέψη του στον Νεοελληνικό Λόγο, στο Θέατρο, την Πεζογραφία, το Τραγούδι, το Δοκίμιο, την Πολιτική και την Ιστορία.»

Αξίζει να την επισκεφθείτε: http://www.kambanellis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: