Διακοπές!

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επιτέλους! Καταδικάστηκε η Ελλάδα...

Το δρόμο και σε άλλους μετανάστες που απολαμβάνουν την ελληνική ...φιλοξενία, δείχνει το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβίαση δικαιωμάτων μετανάστη...

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:
Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων μετανάστη
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάταν (ΕΔΑΔ) δικαίωσε με σημερινή απόφασή του τον Αφγανό Ραφκ Ταμπές, στην προσφυγή που είχε ασκήσει εναντίον της Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, με βάση το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
O Ταμπές έφθασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2006 χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής. Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου του 2006 και ύστερα από 48ωρη κράτηση, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για κατοχή πλαστών εγγράφων σε 40 ημέρες φυλάκισης με αναστολή.
Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, στις 28 Δεκεμβρίου και φυλακίστηκε προκειμένου να απελαθεί.
Στις 28 Μαρτίου του 2007 αποφυλακίστηκε διότι έληξε η προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπει η νομοθεσία για την κράτηση των μεταναστών πριν από την απέλαση. υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία έχει παραμείνει αναπάντητη μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Ραφκ Ταμπές οδηγήθηκε από τα συνοριακά κρατητήρια της Αστυνομίας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, στα ειδικά κρατητήρια για τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση των οποίων περιγράφεται ως απαράδεκτη από υγιεινής και ανθρώπινης απόψεως.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε ομόφωνα τον Ραφκ Ταμπές και καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 (δίκαιη μεταχείρηση) και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.500 ευρώ για τα έξοδα.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλιο:
Ας ελπίσουμε να καταδικαστεί και για το "πάγωμα" του προγράμματος "Οδυσσέας" καθώς και για την αναβολή των εξετάσεων ελληνομάθειας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και αναβλήθηκαν επ' αόριστον.
Αντιγράφω από σχετικά κείμενα της Καθημερινής και της Αυγής (όπου μίλησα και ως μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος "Οδυσσέας":

Από την Καθημερινή (άρθρο της Μαρίας Δεληθανάση)
...Οσοι εργάζονταν ειδικά στο πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την εκμάθηση ελληνικών από ξένους (και προκρίθηκαν στην προεκλογική επιλογή προσωπικού) έχουν ήδη εννέα μήνες απλήρωτοι. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. μεταφέρουν στο... διηνεκές την υπογραφή του προγράμματος, οπότε είναι αδύνατον να υπάρξει εισροή χρήματος.
Ομως ο «Οδυσσέας» είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Διά Βίου Εκπαίδευσης. «Σας θυμίζω ότι στις εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το ποσοστό επιτυχίας ξεπέρασε το 90%», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων Ι.Δ.ΕΚ.Ε. κ. Κώστας Στοφορός. «Εχουμε ένα αντικείμενο που αγαπάμε και δεν μπορούμε να το δουλέψουμε. Κάποιοι από όσους δούλευαν χρόνια, μετά τις αλλαγές δεν μπορούν να ξαναδιδάξουν. Η κατάσταση είναι λυπηρή».
Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στους 3.000 - 4.000 συμβασιούχους που έχουν απομείνει απλήρωτοι για μήνες. Η παρακολούθηση του «Οδυσσέα» και στη συνέχεια οι εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσει ένας μετανάστης την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος». Ηδη υπήρχε σοβαρή δυσλειτουργία εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού θέσεων που ήταν διαθέσιμες για παρακολούθηση μαθημάτων. Η διακοπή στη συνέχεια των μαθημάτων ουσιαστικά κατάργησε έναν από τους βασικούς θεσμούς της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής...

Από την Αυγή (άρθρο της Δάφνης Σφέτσα)
Δέκα μήνες απλήρωτοι συμπληρώνουν οι συμβασιούχοι του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για 300 συμβασιούχους κυρίως έργου αλλά και ορισμένου χρόνου καθώς και για περίπου 3.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτές που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τις Σχολές Γονέων, την Εκπαίδευση Μεταναστών κ.α.
Σήμερα δεν λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους τα προγράμματα, αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις των ωρομίσθιων από τον περασμένο Ιούλιο, οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι, όπως απλήρωτοι παραμένουν όλοι όσοι σχετίζονται με τα έργα -προμηθευτές χαρτιού, βιβλιοπωλεία κ.λπ.- ενώ πολλά προγράμματα περιμένουν μάταια εδώ και καιρό μια υπογραφή για να συνεχίσουν.
Η χρηματοδότηση γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω ΕΠΕΑΕΚ, ενώ ο σύλλογος των συμβασιούχων έχει στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Έτσι γεννιούνται ερωτήματα αναφορικά με το πού πάνε τα κονδύλια και γιατί όλα είναι στον αέρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Εκπαίδευση Μεταναστών, όπου απασχολείται και ο πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων Κώστας Στοφόρος. Μιλώντας στην “Α” λέει πως στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν αλλοδαποί προκειμένου με εξετάσεις να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.
Τα τμήματα δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και οι μετανάστες απειλούνται ακόμη και με απέλαση.
Ο ίδιος προχώρησε και σε ατομική καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. Και έπεται συνέχεια..."

2 σχόλια:

Parotitida είπε...

Nai ti kala pou katadikastike afti vromochora, oufff. Kai ligo tis evalan, isovia eprepe na faei i vroma...



Den pame -pate- kala...

kostasst είπε...

Στη χώρα που υπονοείτε, εγώ είμαι μετανάστης!