Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Μια χώρα με λοβοτομή...
Δεν ξέρω αν έχετε δει το "Αυγό του φιδιού" του Ίνγκμαρ Μπέργκαν... Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό έργο που ξεφεύγει από τα βασικά μοτίβα του Σουηδού σκηνοθέτη. Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας που μας μεταφέρει στη Γερμανία του μεσοπολέμου...
Στην αρχή της ταινίας, καθώς πέφτουν οι τίτλοι, βλέπουμε πλήθος να περπατάει στους δρόμους αργά, παραδομένο. Η φωνή του αφηγητή ακούγεται : "Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ κουρασμένοι για αν κάνουν επανάσταση"... Και ξέρουμε τι ακολούθησε.
Έτσι κάθε μέρα στον Ηλεκτρικό, χιλιάδες πολίτες, στιβαγμένοι σαν τα ζώα, πηγαίνουν στις δουλειές τους. Έχετε δει πουθενά κανένα ρεπορτάζ γι' αυτό το θέμα;
Αυτή η καθηεμρινότητα είναι άκρως διδακτική: Ανάλγητη κυβέρνηση, ανίκανη διοίκηση στον ΗΣΑΠ και απαθείς πολίτες. Μοιάζουν όλοι το πρωί λες και έχουν υποστεί λοβοτομή. Τις παλιές εποχές θα υπήρχαν τουλάχιστον οργισμένα σχόλια. Όσο ενοχλητικά κι αν ήταν έδειχνα ότι υπήρχε ζωντάνια. Τώρα η νέκρα κυριαρχεί... Ανοίγω την εφημερίδα και διαβάζω ότι το 49% των Ελλήνων δηλώνει έτοιμο αν βάλει το χέρι στη τσέπη και να πληρώσει για την οικονομική κρίση!
Δεν είμαστε μόνο κλινικά νεκροί, αλλά και ηλίθιοι! Και προφανώς έχουμε τους κυβερνήτες που μας αξίζουν. Που μας κατακλέβουν εδώ και χρόνια ατιμώρητοι -μόνο την εποχή Σημίτη, μέσω του κόλπου του Χρηματιστηρίου κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία 3 δισεκατομμύρια! Οι κόποι μιας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που πήραν τα λεφτά από τις τσέπες μας, λένε πως δεν έχουν να πληρώσουν! Κι εμείς πρόθυμοι, αποκοιμισμένοι και αποβλακωμένοι από τη συνεχή προπαγάνδα είμαστε έτοιμοι αν δώσουμε και το υστέρημά μας. Για να αγοράσουν νεά Καγιέν, να χτίσουν νέες βίλλες, να αγοράσουν τη νέα κολεξιόν, να πάνε στα μπουζούκια και διακοπές σε μέργ εξωτικά...
Για όσους αντιδρούν υπάρχει πάντα η φασιστοειδής εκδοχή του Ξανθόπουλου, ο άθλιος Χρυσοχοΐδης.
Αυτοί που παράγουν αξία στην κοινωνία δεν αμείβονται, ενώ όλα τα παράσιτα και οι αεριτζήδες θησαυρίζουν...
Από το μπλογκ του pan αναδημοσιεύω ένα απόσμασμα από την έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής πολιτικής της Μ. Βρετανίας
για την προσφορά διαφόρων επαγγελμάτων στην κοινωνία. Διαβάστε προσεκτικά...
_______________________________________________________
Οι καθαριστές νοσοκομείου έχουν μεγαλύτερη αξία από τους τραπεζίτες και οι νταντάδες μεγαλύτερη από τους διαφημιστές. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που μελετά την προσφορά του κάθε επαγγέλματος στην κοινωνία, λαμβάνοντας για πρώτη φορά υπόψιν τους παράγοντες «κοινωνία και περιβάλλον».
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία από το Ινστιτούτο οικονομικής πολιτικής, New Economics Foundation, οι καθαρίστριες και καθαριστές των νοσοκομείων δημιουργούν κοινωνική αξία 10 λιρών για κάθε 1 λίρα που πληρώνονται. Αντίθετα οι τραπεζίτες αποτελούν οχετό για την χώρα λόγω της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα καταστρέφουν 7 λίρες της κοινωνικής αξίας για κάθε 1 λίρα που κερδίζουν.
Παράλληλα, τα ανώτερα στελέχη από τον χώρο της διαφήμισης δημιουργούν άγχος στην κοινωνία. Η μελέτη υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνοι για τη δυσαρέσκεια και μιζέρια που δημιουργούν οι διαφημιστικές εκστρατείες και ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση....
...Η εκπρόσωπος του New Economics Foundation, Eilis Lawlor, δήλωσε: "Τα μισθολογικά επίπεδα, συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία που δημιουργείται (από κάποιο επάγγελμα). Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε μια δομή αμοιβών που ανταμείβει τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν τα περισσότερα οφέλη για την κοινωνία και όχι εκείνους που βγάζουν κέρδος σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος "...
...Συνολικά έξι διαφορετικές θέσεις εργασίας αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί η συνολική αξία τους. Αυτά είναι βασικά πορίσματα της μελέτης:
• Οι τραπεζίτες "Αντί να παράγουν κέρδος στην κοινωνία, οι τραπεζίτες αμείβονται αδρά επειδή έφεραν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης.
Πληρώνονται μεταξύ 500.000 λίρες και 80 εκατ. λίρες το χρόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν καταστρέψει 7 λίρες για κάθε λίρα που λαμβάνουν».
• Οι παιδοκόμοι
"Τόσο για τις οικογένειες όσο και για την κοινωνία η φροντίδα των παιδιών δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική. Παρέχουν μια πολύτιμη υπηρεσία για τις οικογένειες ενώ δίνουν τη δυνατότητα για περαιτέρω κοινωνικά κέρδη, επιτρέποντας στους γονείς να συνεχίσουν να εργάζονται
Για κάθε λίρα που λαμβάνουν, παράγουν 9,50 λίρες σε αξία και παροχές στην κοινωνία".
• Οι καθαριστές νοσοκομείων
"Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Δεν καθαρίζουν απλώς τα νοσοκομεία και διατηρούν τα πρότυπα υγιεινής, αλλά επίσης συμβάλλουν στην ευρύτερη κατάσταση της υγείας. Για κάθε λίρα που πληρώνονται, δημιουργείται κοινωνική αξία 10 λιρών".
• Διαφημιστικά στελέχη
Η βιομηχανία "ενθαρρύνει τα έξοδα και το χρέος. Μπορεί να δημιουργήσει άπληστες και ακόρεστες επιθυμίες, πυροδοτεί αισθήματα δυσαρέσκειας, ανεπάρκειας και άγχους.
Για τον μισθό των 50.000 λιρών μέχρι και 12 εκατ. λιρών, τα κορυφαία στελέχη καταστρέφουν 11 λίρες για κάθε λίρα που λαμβάνουν" .
• Οι λογιστές
"Κάθε λίρα που γλιτώνει ένας λογιστής από τους φορολογούμενους, είναι μια λίρα που διαφορετικά θα είχε πάει στο κυβερνητικό ταμείο.
Για ένα μισθό μεταξύ 75.000 λιρών και 200.000 λιρών, οι φορολογικοί λογιστές καταστρέφουν 47 σε αξία, για κάθε λίρα που παράγουν».
• Οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση
"Οι εργασίες που σχετίζονται με την επεξεργασία και την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης βοηθούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Για κάθε λίρα της αξίας που δαπανάται για τους μισθούς αυτών των εργαζομένων, 12 λίρες παράγονται για την κοινωνία .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου