Διακοπές!

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Διάβασέ το πριν ψηφίσεις!


Μα τι λέω τώρα; Να διαβάσουν δοκίμιο 500 και σελίδων οι Νεοέλληνες πριν πάνε στις κάλπες; Μα αυτοί τα ξέρουν όλα! Και εκτός από τους περίφημους "αναποφάσιστους" που βγάζουν κυβέρνηση, οι άλλοι θα φορέσουν τις παρωπίδες τους και θα πάνε στις κάλπες...
Όπως το έθεσε συνέδελφος "και κούτσουρο να βάλουν για αρχηγό" αυτοί θα ψηφίσουν το κόμματους ό,τι κι αν έχει κάνει....
Τέλος πάντων. Στην αμάθεια αντιπαραθέτω την "ημιμάθεια" ή μάλλον την ευρυμάθεια ενός σημαντικού ανθρώπου που γνώρισα μέσα από τα εκπληκτικά βιβλία του για το ζήτημα της Θρησκείας.
Ένας διανοούμενος "παλιού τύπου" που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Που παρακολουθεί με ανοιχτά μάτια και αυτιά τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στη χώρα μας.
Τώρα γιατί να διαβάσετε αυτό το βιβλίο πριν ψηφίσετε;
Γιατί ίσως σας απεγκλωβίσει από την αταβιστική σας προσήλωση σε αρχηγούς που συνεχώς σας προδίδουν και εσείς τους δίνετε αενάως τη δυνατότητα να το κάνουν, με την ψήφο σας.
Ξέρετε ότι σας λένε ψέματα, αλλά εσείς ελπίζετε να "τη βολέψετε". Οι άλλοι θα πληρώσουν τα σπασμένα...
Η γνώση μπορεί να σας φανερώσει ότι στο χέρι μας είανι αν τα αλλάξουμε όλα, αρκεί να το αποφασίσουμε...

Αυτό είναι ένα μικρό σημείωμα που έγραψα:

"Άμα σας πω ότι το καλοκαίρι, τους ζάλισα όλους με το βιβλίο του Γιώργου Παμπούκη, δεν θα υπερβάλλω καθόλου. Ξαφνικά ένιωθα πως είχα γίνει ένα είδος φωτεινού παντογνώστη. Πολλά σκοτεινά σημεία, του κόσμου γύρω μας ξαφνικά έμοιαζαν διάφανα!
Πιστεύω πως είναι ένα δοκίμιο τόσο συμπυκνωμένης γνώσης, εμπειρίας και άποψης, που γίνεται αυτομάτως πολύτιμο. Θα έπρεπε να το διαβάσουν –χωρίς υπερβολή- όλοι! Είναι πιθανόν μετά, όχι απλώς να γινόμασταν καλύτεροι, αλλά και να αλλάζαμε και τον κόσμο γύρω μας προς το καλύτερο.
Αν μέχρι τώρα παπαγαλίζατε ότι η «ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια»
Ήρθε ο καιρός να δείτε τα πράγματα διαφορετικά, αν και θα έλεγα ότι ο συγγραφέας δεν χαρακτηρίζεται από «αμάθεια» αλλά από «ευρυμάθεια».
Ο Γιώργος Παμπούκης καταφέρνει μάλιστα να μοιραστεί μαζί μας όλη αυτή τη γνώση μέσα από μια γραφή που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον, σα να διαβάζαμε το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα.
Και έτσι μαθαίνουμε από τα μυστικά της αρχής του κόσμου, μέχρι τα μυστικά της ψυχής. Ενημερωνόμαστε συνοπτικά και εμπεριστατωμένα για το περιβάλλον, για την οικονομική κρίση, το διαδίκτυο και όλα εκείνα που καθορίζουν τη ζωή μας.
Κυρίως δεν διαβάζουμε σα να συσσωρεύουμε μερικές ακόμη γνώσεις, αλλά κατανοούμε πως το κάθε ζήτημα επηρεάζει τη δική μας καθημερινότητα.
Αν με αυτόν τον τρόπο μαθαίναμε και στο σχολείο, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά….
Ο συγγραφέας μας είχε ήδη προετοιμάσει γι’ αυτό το βιβλίο με τα εξαιρετικά "Στην τροχιά του ενός Θεού» (Ε.Λ.Ι.Α. 1999) και «Η μεγάλη αντιπαράθεση» (Κριτική 2004) όπου διαπραγματευόταν με επίσης μοναδικό τρόπο τα θέματα της θρησκείας.
Αν δεν θέλετε να νιώθετε «αναλφάβητοι» για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αν η γνώση μετράει για σας περισσότερο από τις προλήψεις που μας κατακλύζουν, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο..."

ΥΓ Διαβάστε τα όσα καταπληκτικά γράφει για τον βιο και την πολιτεία του Σουφλιά...
(Γιώργος Παμπούκης, Ημιμάθειας εγκώμιο- Για μια καθολική ματιά στον σύγχρονο κόσμο, εκδόσεις Κριτική, σελ. 528)

Με το βιβλίο αυτό, ο Γιώργος Παμπούκης μάς ωθεί να σκεφτόμαστε ολιστικά, να μη μας παρασύρουν οι διαιρέσεις των επιστημονικών κλάδων, να αναζητούμε συνθέσεις. Κυρίως όμως μας μεταφέρει το αίσθημα του Αριστοτελικού «θαυμάζειν» για την περιπέτεια της γνώσης και μας μεταδίδει τον ενθουσιασμό του για τα επιτεύγματά της. Διάβαζοντάς το μας γεννιέται η επιθυμία να θέσουμε κι άλλα ερωτήματα, να συνεχίσουμε το ταξίδι. Αν το ζητούμενο είναι η κίνηση, η ώθηση, η διαδικασία, ο συγγραφέας μάς δίνει τα καύσιμα. Ο δρόμος είναι μπροστά μας.
Χαρίδημος Κ. Τσούκας Kαθηγητής Οργανωσιακής Θεωρίας στο ALBA και στο Πανεπιστήμιο Warwick

O Γιώργος Παμπούκης τολμά αυτό που κάποτε θεωρείτο δείγμα υπανάπτυξης: το «ημιμάθειας εγκώμιο» είναι μία απόπειρα απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα. H ημιμάθεια είναι για τον Γ. Παμπούκη ο δρόμος ενημέρωσης του πολίτη. Eίναι αδύνατο για τον μέσο πολίτη να παρακολουθήσει ακριβώς το πείραμα στο CERN. Mπορεί, ωστόσο, να το κατανοήσει. Eίναι αδύνατο να παρακολουθήσουμε τις συνεχείς αναψηλαφήσεις της θεωρίας της σχετικότητας ή του «ασυνείδητου», αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το πλαίσιό τους. H «ημιμάθεια» είναι η αρχή της σύγχρονης «Eγκυκλοπαίδειας». Eίναι η άμυνα στην κάθε μορφής εγκατάλειψη της προσπάθειας να παρακολουθήσουμε τον κόσμο μας. Αλλωστε, από την περίοδο των «εγκυκλοπαιδιστών» η κληρονομιά της παραμένει: η κριτική σκέψη - στα «τελεσίγραφα» των ειδικών και «ειδικών»...
Τάκης Καμπύλης στην "Καθημερινή"

Η Μαρία Χούκλη στα "Νέα":
Ένα από τα βιβλία που συστήνει η Μαρία Χούκλη είναι το «Ημιμάθειας εγκώμιον» του Γιώργου Παμπούκη. «Με την υπερπληθώρα γνώσεων ο άνθρωπος δεν καταφέρνει να μάθει τα πάντα, άρα θα μένει ημιμαθής. Έχει σημασία πάντως, ό,τι μαθαίνουμε να το μαθαίνουμε σωστά από τους κατάλληλους ανθρώπους».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός του, ασχολήθηκε από νωρίς με τη συγγραφή δοκιμίων. Συνεργάστηκε, ως τακτικός συντάκτης επιφυλλίδων, με την εφημερίδα Το Βήμα για τέσσερα περίπου χρόνια και με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για περισσότερα από δώδεκα χρόνια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο μεγάλος κόσμος του μικρού ανθρώπου, Ερμής 1973 (έπαινος δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών για το 1975), Πλοηγός ιδεών για την τρίτη χιλιετία, Δόμος 1992, Στην τροχιά του ενός Θεού, Έκδοση Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) 1999 και Η μεγάλη αντιπαράθεση, Κριτική 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: