Διακοπές!

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Η μαγεία της Καστοριάς συνεχίζεται...


Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι μοιράστηκαν μαζί μου τη γοητεία της Καστοριάς. Καθώς έχω και άλλο υλικό λέω να μην σας απογοητεύσω και να το δημοσιεύσω. Και λέω να ξεκινήσω από το εκπληκτικό λαογραφικό μουσείο


Διαβάζω στην ιστοσελίδα www.kastoria.gr
" Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, το οποίο από το 1975 στεγάζει το Μουσείο. Εδώ βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην επιβλητική «κρεβάτα», τον χώρο που φιλοξενούσε τις επίσημες τελετές και γιορτές, στον «καλόν οντά», καθώς και στο καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο που σήμερα στεγάζει για τις ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας.
Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία που κοσμεί εσωτερικά το κτίριο, με θέμα ένα νοσταλγικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης.

Το σπίτι ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, όμως όταν οι ιδιοκτήτες ασβέστωσαν τους τοίχους, μετά από συμβουλή των γιατρών, για να προλάβουν τη φυματίωση, χάθηκαν πολλά από τα διακοσμητικά. Στο υπόστεγο του αρχοντικού βρίσκονται το ζυμωτήριο, το κελάρι των τροφίμων και η αποθήκη των κρασιών. (τηλ. 2467028603)"

Η κύρια είσοδος του σπιτιού ήταν από την πλευρά της αυλής. Από επάνω βλέπετε το λιακωτό, που κάποτε είχε θέα στη λίμνη

Μέρος της αυλής του σπιτιού με το πηγάδι

Σε αυτή την τοιχογραφία απεικονίζονται τα νησάκια της Βενετίας. Το σπίτι ανήκε σε πλούσιους γουναράδες που είχαν στενούς εμπορικούς δεσμούς με την πόλη της Ιταλίας.

Προσέξτε το παραθυράκι στον τοίχο του σαλονιού. Πίσω βρίσκεται ο γυναικωνίτης. Από εκεί έβλεπε η νύφη τον μέλλοντα γαμπρό, όταν ερχόταν επίσκεψη στο σπίτι να ζητήσει το χέρι της






Αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό:

Δεν υπάρχουν σχόλια: