Διακοπές!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ζήσε το μύθο σου στις ακτές της Αττικής: Το βασίλειο της γόπας


Θα θυμόσαστε ίσως την ανάρτηση με τον τίτλο "Ζήσε το μύθο σου στο Πόρτο Ράφτη" που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά μπλογκ, ιστοσελίδες και σε εφημερίδες (συχνά χωρίς αναφορά στην πηγή...)
Αφορούσε την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην παραλία "Πανόραμα". Οι Νεοέλληνες καπνιστές, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος της περιοχής έχει τοποθετήσει ειδικούς κάδους για τις γόπες, προτιμούν να χρησιμοποιούν την παραλία ως τασάκι. Αν τους πεις το παραμικρό παρεξηγούνται κιόλας. Θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα τους να πετάνε τις γόπες τους όπου βρουν.
Μερικές ωραίες εικόνες του καλοκαιριού. Απορώ πως περιμένουμε τουρίστες...


Το "Πανόραμα" ωστόσο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά θλιβερό κανόνα για τη χώρα μας: τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων της χώρας μας, όπως αποκαλύπτει σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Ελευθεροτυπία...
Εκεί παρουσιάζοντια τα πορίσματα έρευνας στις παραλίες της Αττικής, όπου η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή. Περισσότερες γόπες παρά βότσαλα υπάρχουν στις ακτές μας.
Μετά είναι αστείο να μιλάμε για πολιτισμό.
Οι Δήμοι της κάθε περιοχής αδιαφορούν πλήρως, εκτός από την περίπτωση όπου έχουν οικονομικό συμφέρον: Οι λιγότερες γόπες βρέθηκαν στην πλαζ στο Αυλάκι, όπου όμως πρέπει αν δώσεις 6 ευρώ (!!!) στο Δήμο Μαρκόπουλου για να κάνεις το μπάνιο σου. Ο Δήμος της περιοχής γράφοντας το Σύνταγμα στα παλαιότερα των υποδημάτων του (δεν μπορείς να απαγορεύεις την πρόσβαση στην ακτή σε κανένα πολίτη)θησαυρίζει και καθαρίζει!
Στο Πανόραμα, 2-3 λεπτά με τα πόδια από το Αυλάκι δεν έχει στείλει ποτέ κανέναν για καθάρισμα...

Βεβαίως τη βασική ευθύνη την έχουν όλοι αυτοί που πετάνε τα τσιγάρα τους όπου βρουν: Δυστυχώς νέοι άνθρωποι, που συχνά διαβάζουν και βιβλία, μπαμπάδες και μαμάδες που τα παιδιά τους παίζουν δίπλα, άνθρωποι μάλλον ανώτερης μόρφωσης κλπ...
Εμένα αυτό μου δείχνει πως όσο και να καυχιόμαστε, ο Πολιτισμός πέρασε και δεν μας άγγιξε ποτέ.


Το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας:
Γόπα εναντίον γόπας
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Σώστε τα ψάρια από το τσιγάρο! Χερσαία και θαλάσσια πανίδα κινδυνεύουν από τα χιλιάδες αποτσίγαρα, στις παραλίες και τις θάλασσες.
Ολη η χώρα είναι ένα απέραντο σταχτοδοχείο, υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, «Αρχιπέλαγος».

Υπερβολές; Μάλλον όχι. Οι άνθρωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης μας ενημερώνουν ότι τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων της χώρας μας για την περίοδο 2002-2006, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 28%.
Η πρόσφατη έρευνα του «Αρχιπελάγους» για τα αποτσίγαρα σε 14 παραλίες της Αττικής έδειξε ότι σε αρκετές από αυτές οι γόπες είναι περισσότερες από τα βότσαλα και τα κοχύλια.

«Σταχτοδοχείο» ο Μπάτης

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχουν ο Μπάτης (με μέσο όρο 48 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό) και το Λαγονήσι (45 ανά τ.μ.) και ακολουθούν το Θυμάρι και η Βουλιαγμένη, όπου ο μέσος όρος είναι 39 γόπες ανά τ.μ. Επονται Φλοίσβος και Καβούρι. Στις καθαρότερες συγκαταλέγονται το Μαύρο Λιθάρι, η Ερωτοσπηλιά, το Αυλάκι και η Αγία Μαρίνα.

*«Οι χημικές ουσίες που εκχύνονται από τα αποτσίγαρα είναι τοξικές για τη θαλάσσια πανίδα», μας λέει η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας της οργάνωσης. Και εξηγεί: «Αν εισέλθει το φίλτρο του τσιγάρου στον οργανισμό ενός ζώου, οι υπάρχουσες τοξίνες εκχύνονται στο αίμα και ερεθίζουν το πεπτικό του σύστημα. Σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης. Πρόκειται για μία ουσία η οποία διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί και πέντε χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον κι άλλες δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο».

*Η κυρία Μήλιου θα μας πει επίσης ότι τα αποτσίγαρα δυστυχώς αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας (φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες).

Φουγάρα εν πλω

«Οποιαδήποτε κατάποση, κυρίως από τα μικρότερα είδη, μπορεί κατ' αρχήν να οδηγήσει σε εσφαλμένη αίσθηση κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα το ζώο να λιμοκτονήσει, σε τραυματισμό του στόματος, του οισοφάγου και του στομαχιού, ακόμα και σε κλείσιμο ολόκληρου του πεπτικού συστήματος».

*Σ' αυτό συνεισφέρουμε τα μέγιστα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου τα γεμάτα καταστρώματα των πλοίων αποτελούν το τελευταίο «άσυλο» των καπνιστών: «Δυστυχώς, τα επιβατηγά πλοία αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης των θαλασσών. Μία προσεκτική ματιά αρκεί για να δει κανείς την περισσή ευκολία με την οποία ρίχνονται τα αποτσίγαρα στο πέλαγος», λέει ο Γιάννης Κουτελίδας, υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρχιπελάγους».
*Ο κ. Κουτελίδας θεωρεί ότι απλές κινήσεις από τους ταξιδιώτες αλλά κυρίως από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, μπορούν να αποτρέψουν τη ρίψη χιλιάδων αποτσίγαρων στη θάλασσα:
«Απαιτείται ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου είδους ρύπανσης, και αλλαγή νοοτροπίας. Το "Αρχιπέλαγος" μπορεί να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις εκστρατείες περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί».

9 σχόλια:

Unknown είπε...

auta einai ta apotelesmata apo ton e8elontiko ka8arismon aktwn pou pragmatopoihse h HELMEPA to 2008:

The volunteers filled 1,686 big garbage bags with litter weighting 15 tons, and filled in HELMEPA data cards with all the items they found, including "rare objects" such as armchairs and toilet seats!!!

Once again, the findings show the close relation between the human behavior and litter. Some 89% of the litter comes from garbage left on the beaches. The 47% are from recreational activities, 42% from smoking, 10% from activities at sea and 1% unfortunately, from personal hygiene and medical objects.

h olh katastash prokalei ahdeia ti
na pw...dustuxws 8eloume kai enan astunomiko o ka8enas gia na kovei kleiseis gia ka8e skoupidi pou petame...toso duskolo einai na katalavoun ti 8a pei mhn petate skoupidia....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Τι να περιμένει κανείς από ένα λαό που η πλειοψηφία του προκαλεί με τη συμπεριφορά της θλίψη και οργή.Αυτή η πλέμπα των πολιτών αντανακλάται και στην πλειοψηφία των πολιτικών μας.
Υ.Γ.
Έχω και μια απορία: Γιατί ο GK γράφει στα αγγλικά και τα λίγα ελληνικά που προσθέτει τουρλού, είναι με λατινικά ψηφία; Μήπως η ελληνική γλώσσα του φαίνεται μπαςκλας; Ρωτώ για να προσαρμοστώ κι εγώ αν είναι αυτή η μόδα τώρα.

Unknown είπε...

o ka8enas grafei ki ekfrazetai opws tou aresei efoswn den prosvalei kai den enoxlei kanena.

an eseis enoxleiste apo ton tropo pou grafw den sas upoxrewnei kaneis na diavazete ta sxolia mou ki oute na akolou8hsete opoiadhpote moda.

gia na grafw sta agglika 8a exw kapoio logo gia ton opoio den xreiazete na dwsw anafora se kanena.

epishs eite mas aresei eite oxi ta agglika einai mia pagosmia glwssa, ki efoswn xrhsimopoioume to diadiktuo gia hobby, afhnontas ena sxolio sta agglika mporei na to diavasei o ka8enas.

p.s: pote den upotimhsa kai den 8ewrhsa ta ellhnika, thn glwssa mou thn omorfoterh olwn, ws katwterh kai mpas klas opws lete.

kostasst είπε...

Καλή εβδομάδα και στους δυό σας.
Το Σάββατο σε αυτή την παραλία, μαζί με τις φίλες της τετράχρονης κόρης μου, μαζέψαμε έναν κουβά γόπες!
Οι λουόμενοι μας κοιτούσαν σα να πέσαμε από άλλον πλανήτη...
Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις και των δυο σας για το θέμα. Νομίζω πως η διαμάχη σας για τη γλώσσα θα μπορύσε να είναι η αρχή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Kostast
ΕΠειδή γνωρίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου,(11.000.000 Έλληνες έχουν δίκιο σε όλα!!!) έθεσα στον αέρα ένα ρητορικό ερώτημα, δείχνοντας έτσι ότι αναγνωρίζω μεν το δικαίωμα ου καθενός να κάνει και να δηλώνει ό,τι θέλει,αλλά ότι κάνω κι εγώ χρήση του δικαιώματός μου να σχολιάζω ό,τι βλέπω και ότι ακούω να συμβαίνει δημόσια, αφού ό,τι συμβαίνει στην ιδιωτική ζωή, δεν αφορά βέβαια κανέναν.
Υ.Γ.
Όσο για την Αγγλική γλώσσα, να υπενθυμίσω ότι δεν αποτελεί πλέον στοιχείο επίδειξης κανενός, αφού αγγλικά μιλούν οι πάντες.

kostasst είπε...

Κατανοητό

sugarray είπε...

Θλιβερή η κατάσταση στις περισσότερες παραλίες που πηγαίνει πολύς κόσμος. Πράγματι δεν ξέρεις καμιά φορά που να απλώσεις την πετσέτα σου με τα τσιγάρα που βρίσκονται πεταμένα παντού. Έχει ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Κάπου είχα διαβάσει πως κάποιος δήμος μοίραζε στους λουόμενους τασάκια μιας χρήσης για να περιορίσει τις γόπες. Καλή ιδέα που θα μπορούσανε να ακολουθήσουνε κι άλλοι. Πρέπει δηλαδή να πληρώσουμε για να πάμε σε μια καθαρή παραλία; GK keep up the good work :)

kostasst είπε...

Προφανώς το να πληρώνουμε είναι ο στόχος... Το θέμα είναι η καθημερινή μας καφρίλα, που θα φανεί και στις εκλογές...

Unknown είπε...

kalh evdomada kai se sas!!

ta 8erma mou sugxarthria se sas, sthn koroula sas kai stis files ths.
elpizw oloi autoi pou sas koitousan san e3wghinous kai kuriws oi kapnistes na katalavan to la8os tous...an kai polu amfivalw...

@k.Faidwn

auto mou mas upen8umisate to exw hdh anaferei sto prohgoumeno sxolio mou (oti ta agglika einai mia pagosmia glwssa ktl...). xairomai pou sumfwnoume se auto.

Me th seira mou 8a h8ela na sas upen8umisw ki egw oti to diadiktuo ektws apo ola ta alla apotelei kai ena meso ekma8hshs kai e3askhshs oxi mono ths agglikhs alla kai ka8e allhs glwssas.

Eseis mporei na to 8ewreitai epidei3h h autoprovolh h pswnio h opws alloiws 8elete alla gia mena auth h ''epidei3h'' apotelei ena xrhsimo k epοιkodomhtiko tropo ekma8hshs mias 3enhs glwssas.

E3allou mia tetoia epidei3h 8ewrw oti einai askoph, anousia k axrhth se ena pshfiako aproswpo kosmo opws einai to diadiktuo.