Διακοπές!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές, γυναίκες και... "γκόμενες"! (και ένα ανέκδοτο)


Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το εκπληκτικό "Γυναίκες και Πολιτική" της Ροσάνα Ροσάντα (δυσεύρετο πλέον -εκδόσεις Οδυσσέας)...
Εκεί πήγε ο νους μου όταν κατέφθασε ένα e-mail με διάφορες υποψήφιες που καθώς φαίνεται προσπαθούν να εκλεγούν αναδεικνύοντας τα φυσικά τους προσόντα. Στην ουσία, αναπαράγοντας ένα σεξιστικό πρότυπο που συνδυάζει τη βουλευτίνα με την playmate, μάλλον μας στέλνουν απελπιστικά πίσω.
Νομίζω πως ούτε οι γυναίκες θέλουν τέτοια σχέση με την πολιτική, όπου το ανορθωμένο με πλαστική ή φτιαγμένο στο photoshop στήθος μιας υποψήφιας βουλευτίνας, της προθέτει σταυρούς, πετώντας έξω από το κοινοβούλιο άξιους και άξιες συνεδέλφους τους...

Για γέλια ή για κλάματα είναι λοιπόν η διαμάχη ΝΔ και ΛάΟΣ προκειμένου να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους τη γνωστή ...ακτιβίστρια Μαρίνα Τσιντικίδου και άλλες καλλονές;

Τι θέλει να μας πει το κορίτσι από την Κρήτη που παίρνει όπλο και σουτιέν για να μπει στη βουλή;

Σε αντίθεση με αυτή την κυριαρχία της εικόνας, υπάρχουν άλλες, άξιες γυναίκες που δίνουν τη μάχη τους χωρίς να παίρνουν πόζες...
Θα ήθελα να μιλήσω γι' αυτές, ανεξάρτητα με τον πολιτικό χώρο όπου ανήκουν. Μπορεί να διαφωνώ με τις κομματικές επιλογές, υποκλίνομαι όμως στις ικανότητες, το ήθος και τη μαχητικότητα τους.
Προσοχή: Μιλάω για υποψήφιες που έχω λίγο πολύ γνωρίσει και εκτιμήσει
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους έχει η κυρία Μαρία Πίνιου- Καλλή, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων - Πράσινων.

Λίγα αποσπάσματα από το βιογραφικό της:
"Γεννήθηκε στη Θάσο και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα δερματολόγου. Οι σπουδές της αυτές της έδωσαν τη δυνατότητα να εξετάζει θύματα βασανιστηρίων όταν ήταν μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συγχρόνως συντονίστρια των ιατρικών ομάδων της.
Το 1989 ίδρυσε στην Αθήνα το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Το 1993, ως μέλος του προεδρείου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων, εκπροσωπώντας σε αυτό το προεδρείο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1993 ήταν υποψήφια για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας.
...Από το 1998 έως το 2003 υπήρξε η πρώτη εκλεγείσα πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο συνελήφθηκε 5 φορές και την τελευταία όταν επισκέφθηκε τον Αραφάτ τις τελευταίες μέρες και προσπάθησε να εξετάσει θύματα από τη σφαγή στην Τζενίν και θεωρήθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ..."
Την γνώρισα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τα βασανιστήρια στη δεκαετία του 90. Καταλάβαινες αμέσως με τι σημαντική και δυναμική προσωπικότητα είχες να κάνεις...
Κατά πάσα πιθανότητα (εκτός αν υπάρξουν τεράστιες εκπλήξεις) η γυναίκα αυτή θα μείνει εκτός Βουλής. Στη θέση της θα μπει η κάθε... "Μπάρμπι"...

Δεν έχω γνωρίσει την ίδια την Αλέκα Παπαρήγα, αλλά τον πρόωρα χαμένο σύζυγό της, άνθρωπο χαμηλών τόνων και μεγάλης ευρυμάθειας. Παρά τις ενστάσεις μου, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω την ξεχωριστή και διακριτή παρουσία της στην πολιτική σκηνή.

Το βιογραφικό της από τη "Βικιπαίδεια":
" Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1945. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός. Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης. Ήταν μέλος του γραφείου οργάνωσης της νεολαίας της Ε.Δ.Α. και γραμματέας του γραφείου Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Το 1968 εντάχτηκε στο Κ.Κ.Ε. Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας. Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 εξελέγη γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και από το επόμενο συνέδριο του κόμματος στις 26 Μαΐου 1996. Στο συνέδριο του 2009 που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, εξελέγη για άλλη μια φορά γραμματέας του κόμματος. [2] Ήταν η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα."


Στη Α' Αθήνας, η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή τιμά με τη συμμετοχή της το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας...
Ότι και να πω είναι λίγο για μια γυναίκα με την οποία συνεργάστηκα για αρκετά χρόνια και έμαθα ό,τι έμαθα από τηλεόραση. Δυναμική και με βαθιά μόρφωση, χωρίς να σηκώνει μύγα στο σπαθί της, χωρίς να υποκύπτει σε κανένα, προχωρούσε πάντοτε το ρεπορτάζ σε βάθος. Την είδα και να διοικεί με μεγάλη επιτυχία την επιχείρηση Διαφημίσεων και Τουρισμού του Δήμου Αθηναίων. Λίγα στοιχεία από το βιογραφικό της:
"...Πρώτη γυναίκα ρεπόρτερ στην ελληνική τηλεόραση (1973).Οι συνεχείς της πτήσεις με στρατιωτικά και πολιτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα για την κάλυψη ,επί σειρά ετών, επικίνδυνων αποστολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,της έδωσαν το προσωνύμιο «Ιπτάμενη Ρεπόρτερ» Πρώτη -με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο εκλεγμένο -Δημοτική Σύμβουλος στην Ελλάδα, επί τρεις συνεχείς τετραετίες (1994-1998-2002). Πρώτη ως δημοσιογράφος -από το 1976- ασχολήθηκε με τα ζώα και την προστασία τους, καθιερώνοντας ειδική στήλη με το τίτλο «Μόνο για φιλόζωους» στο γυναικείο περιοδικό Πάνθεον (1976).Πρώτη αυτή ως Δημοτική Σύμβουλος ,ασχολήθηκε με την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (1994). Πρώτη ως τηλεοπτική δημοσιογράφος ξεκίνησε από τον Antenna με την εκπομπή της «Αυτά και Άλλα» -1991-1994 ειδικά αφιερώματα που αναδείκνυαν τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, με έμφαση στα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος και στον υδάτινο πλούτο της χώρας...
...Η πλέον γνωστή πρωτοποριακή δράση της Φωτεινής Πιπιλή ως Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων- με διεθνή εμβέλεια- είναι το εθνικό πρόγραμμα «Καθαρές θάλασσες και ακτές» που δημιούργησε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1994 έως και το 2004. Κορωνίδα αυτής της δραστηριότητας -για την οποία έλαβε τα επίσημα συγχαρητήρια της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου αλλά και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Margaret Walstrom- είναι η δημιουργία της ιστοσελίδας www.thalassa.gr . Το www.thalassa.gr ανακηρύχθηκε ως μία από της δέκα καλύτερες ελληνικές ιστοσελίδες με ‘επισκεψιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών έως και σήμερα ,από όλον τον κόσμο.Έχει ήδη εκδώσει δύο βιβλία με δικές της φωτογραφίες :“Τα καλλίτερά μου Σαββατοκύριακα» Εκδόσεις Λιβάνη, και«Ολυμπιακή Γη» -2004..."

Η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας.

Με την Ελένη έχουμε βρεθεί δίπλα- δίπλα σε κοινούς αγώνες για μια πόλη που ονειρευόμαστε. Μαχητική και με μεγάλη γνώση των θεμάτων που αφορούν στην πόλη, το περιβάλλον και την οικολογία, μας βοήθησε ιδιαίτερα στον αγώνα μας να σώσουμε τη Ρεματιά στο Χαλάνδρι. Αγώνας που στέφθηκε από επιτυχία.
Είναι καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη. Σταθερά παρούσα στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς από τη δικτατορία μέχρι σήμερα. Είναι γνωστή και από το πανεπιστημιακό κίνημα... Μετέχει, επίσης, στο φεμινιστικό κίνημα. Αγωνίζεται για ένα ΣΥΡΙΖΑ με ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή στις αποφάσεις όλων των μελών του. Ως δημοτική σύμβουλος έχει συμβάλλει τα μέγιστα για τη σωτηρία της Αθήνας από τον... δήμαρχό της!

Η Μάγια Τσόκλη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο μια δεινή ταξιδεύτρια, αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Έχουμε συναντηθεί σε πολυ διαφορετικές στιγμές και υπήρξαμε παρ' ολίγον συνεργάτες στο Passport. Έχει προφανώς εξασφαλισμένη την είσοδο της στην επόμενη βουλή, όπου ελπίζω να δώσει κάτι από την πολύτιμη πείρα των ταξιδιών της

Αντί βιογραφικού, απόσπασμα από συνέντευξή της στο Γιάννη Θεοδωράκη:

"...Η Μάγια Τσόκλη γεννήθηκε στο Παρίσι. Μετά ακολούθησε τον πατέρα της στη Γερμανία, το χαμόγελο της όμως προδίδει ότι έζησε όλα τα καλοκαίρια της στη λευκή και χαρούμενη Ύδρα. Σπούδασε Κοινωνιολογία, δούλεψε στη μόδα (στην αρχή κοντά στον Τσεκλένη) και το 1999 άρχισε μαζί με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη την ταξιδιωτική εκπομπή «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα». Έπειτα από μερικά χρόνια μελαγχόλησε και άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Πέρασες ωραία χρόνια ταξιδεύοντας στην Ελλάδα;
Κοίταξε, όταν πριν από 11 χρόνια ξεκινήσαμε την εκπομπή ανακάλυψα κι εγώ την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια είχα τον ενθουσιασμό του εξερευνητή, μετά το κριτικό βλέμμα του γνώστη και στο τέλος μελαγχόλησα. Δεν καταλάβαινα πώς μπορεί κανείς να περιφρονεί τέτοια ομορφιά. Κυρίως με εξαγρίωναν οι οικιστικοί σκουπιδότοποι.

Δεν υπήρχαν εξαιρέσεις; Φροντισμένα μέρη, ευτυχισμένοι άνθρωποι;Η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από μικρούς παραδείσους. Η Ύδρα παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα, το Καστελλόριζο, η ενδοχώρα της Τήνου που κι αυτή βιάζει σιγά σιγά τα παράλιά της, τα Ζαγοροχώρια φυσικά, που είναι ένα παράδειγμα του πώς ένας τόπος μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να χάσει την ομορφιά του.

Αντίστοιχα προβλήματα δεν δημιουργεί η ανάπτυξη και στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Προφανώς και δημιουργεί. Υπάρχουν όμως και αμέτρητα παραδείγματα προς μίμηση. Τελευταία στην Ισπανία ζήλεψα μια ενδιαφέρουσα κρατική επιχείρηση. Το υπουργείο Τουρισμού έχει αγοράσει ιστορικά μνημεία- το Ιμαρέτ, ας πούμε, στην Καβάλα- τα έχει αναστηλώσει και έχει κάνει μία αλυσίδα από εξαιρετικά ξενοδοχεία, τα «Ρaradores». Εδώ δείτε πώς κατάντησαν τα «Ξενία».

Η Ισπανία,θα σου πουν,είναι μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη.
Πάμε λοιπόν στην Αφρική. Η Μποτσουάνα, την οποία συνήθως σατιρίζουν οι πολιτικοί μας, είναι ένα θαύμα. Έχει καταφέρει να έχει μέση τάξη, πηγαίνουν όλοι στο σχολείο και έχει τουρισμό υψηλότατου επιπέδου. Υπάρχουν lodges υπερπολυτελείας για πελάτες που πληρώνουν 15.000 δολάρια για μια βραδιά. Περιττό να σου πω ότι είναι καλύτερη από εμάς στη διαφάνεια: είναι Νο 36, εμείς είμαστε Νο 57.

Ας γίνουμε λοιπόν Μποτσουάνα.
Δεν θα ήταν άσχημα. Αλλά εμάς μας χαρίστηκε ένα από τα πιο προνομιούχα «οικόπεδα» του κόσμου και εμείς το έχουμε εγκαταλείψει..."

...Και ένα επίκαιρο ανέκδοτο:
"Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές.
Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Άγιος Πέτρος και της λέει:

- "Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;" Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει:
- "Δεν είμαι σίγουρη."
- "Τότε", λέει ο Άγιος Πέτρος, "θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις."

Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν, στην Κόλαση.

Εκεί η πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ..
Ακόμα και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα και πικάντικα ανέκδοτα.
Όλα πολύ ωραία και η πολιτικός περνούσε υπέροχα.
Πριν όμως να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Άγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον Παράδεισο.

Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλάγαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό που ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος.

Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Άγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη.
Η πολιτικός το σκέφτεται λίγο και του λέει:
- "Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση." *
Ο Άγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση.*

Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς.

Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και τον ρωτά:

- "Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν."

Και ο Διάβολος της απαντά:
"Τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία. Σήμερα μας ψήφισες!!!"

2 σχόλια:

Ηδύλη είπε...

Στο 'χω ξαναγράψει κάπου, ότι μερικές φορές -αν δεν ήξερα ότι ο γράφων είναι άντρας- θα νόμιζα ότι τα γραφόμενα προέρχονται από γυναίκα. Πολύ σωστά έθεσες το θέμα, μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είχα ένα τέτοιο συμφοιτητή και φίλο και συνεχίζω να έχω επαφή μαζί του.

kostasst είπε...

Μαρία ευχαριστώ... Άλλωστε τα είπαμε και τηλεφωνικά. Καλή επιτυχία σε όλα (και την Κυριακή)