Διακοπές!

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ημερολόγιο Θεσσαλονίκης: Μέρα πρώτη

Γύρισα λοιπόν από τη Θεσσαλονίκη...
Πέρασα ένα χορταστικό τετραήμερο, προσπαθώντας να κρατήσω κάτι από το άρωμα της πόλης του βορρά, που αν και τραυματισμένη από το άφθονο τσιμέντο κρατάει τη γοητεία της...
Και να σας πω ότι δεν είχε καθόλου βροχή, όσο ήμουνα εκεί (!!)
Έφτασα πρωί και μόλις άφησα τα πράγματα στο ξενοδοχείο, ξεκίνησα ανυπόμονος την πρώτη μου βόλτα.
Για πρώτη φορά κινήθηκα αποκλειστικά με λεωφορεία, τα οποία σε αντίθεση με την Αθήνα:
-Περνούν συχνά
-Στις στάσεις αναγράφεται η ώρα αναμονής όπως συμβαίνει εδώ με το μετρό
-Το εισιτήριο κοστίζει 50 λεπτά και το 24 ωρών 2 ευρώ
-Εισιτήριο μπορείς να βγάλεις και μέσα στο λεωφορείο

Με τα έργα για το μετρό έχει επιβαρυνθεί η κίνηση, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου...

Ξεκίνησα από την πλατεία Αριστοτέλους και μετά περιπλανήθηκα στην αγορά. Να μη σας πω για τις τιμές και την ποιότητα (τα ροδάκινα 50 λεπτά...)


Πήρα ένα τσαμπί σταφύλια και περπάτησα ως το παλιό λιμάνι. Εκεί είχα δει πέρσι εξαιρετικές εκθέσεις και φέτος έχει τη Μπιενάλε 2. Πράγματι στην πρώτη αποθήκη, είχε βίντεο με αφηγήσεις Θεσσαλονικέων. Μια εκπληκτική δουλειά που παρουσιάζει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης σε όλο της το μεγαλείο.
Στις αποθήκες στεγάζεται και το μουσείο κινηματογράφου... Εκπληκτικό!

Ένα παιδί αφηγείται την ιστορία του κινηματογράφου, ενώ σε βίντεο βλέπεις μοναδικά ντοκουμέντα. Στο τέλος της έκθεσης, σε τρισδιάστατη προβολή μαθαίνεις τα βασικά της τέχνης του κινηματογράφου...
Τα κείμενα, το υλικό, τα εκθέματα, σωστά τοποθετημένα σε βοηθούν να κατανοήσεις πλήρως την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Θα μπορούσα να μείνω εκεί, όμως και άλλα με περίμεναν: Το μουσείο φωτογραφίας με την έκθεση Face to Faces, αλλά και οι υπόλοιπες εκθέσεις στις Αποθήκες. Δυστυχώς έχασα το "Προσωπικό- Πολιτικό" που εγκαινιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου...
Είδα όμως τις φωτογραφίες που εκτίθενται έξω, με φόντο το Λευκό Πύργο. Σας μεταφέρω μερικές...Και η θέα από το Kitchen Bar καταπληκτική.


Αν κι εγώ είχα ήδη πιει τον καφέ μου στο καφέ του μουσείου φωτογραφίας.

Ξανά στην Αριστοτέλους για μπουγάτσα με τυρί στο "Παραδοσιακό" (γιατί κανείς στην Αθήνα δεν μπορεί να την κάνει έτσι;)

Στη συνέχεια πήγα στην Διεθνή Έκθεση, όπου κάθε απόγευμα ήμουνα στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Πήγα για πρώτη φορά στη ΔΕΘ και ομολογώ πως δεν συγκλονίστηκα (αν και μάζεψα μερικά ωραία γκάτζετ)
Το βράδυ είχε συναυλία των Going Through και του Κόμη Χ. Εγώ δείπνησα στο Βυζαντινό Μουσείο (άπαιχτα ντολμαδάκια, φλογέρες τηριού, καρπάτσο χταποδιού και λαβράκι με χορταρικά).

(φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Μουσείου)

Και έτσι τέλειωσε η πρώτη μέρα...

ΥΓ1 Ο καφές (και) στη Θεσσαλονίκη πανάκριβος...
ΥΓ2 Επειδή όλες οι φωτογραφίες (πλην του βυζαντινού μουσείου) είναι του υπογράφοντος, παρακαλώ -αν τις αντιγράψετε- να αναφέρετε και την πηγή.
Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: