Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009
Krisis? What krisis? Go Shell, Go To Hell!
Για κάποιους δεν υπάρχει οικονομική κρίση, καθώς φαίνεται... Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Φοβάμαι ότι η Γκιώνα και η Οίτη θα γίνουν... πεδιάδα. Υπενθυμίζω ότι η ΕΛΜΙΝ ετοιμάζεται με τις ευλογίες των αρχών για εκτεταμένες εξορύξεις στην περιοχή της Φωκίδας και της Φθιώτιδας...
Μιλάω για την αγορά έναντι 219 εκατομμυρίων ευρώ (μεσούσης της οικονομικής κρίσης και λίγες μέρες πριν τις εκλογές)των εγκαταστάσεων της πολυεθνικής Shell από την Μότορ Όιλ (!!!)Είναι να αναρωτιέται κανείς...
Πέρα από αυτό το ζήτημα, νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε για ποιά εταιρία μιλάμε. Η Shell έχει χαρακτηριστεί και ως "HELL", για λόγους που γίνονται απολύτως κατανοητοί από το ρεπορτάζ του "Εξάντα":
Ο αγώνας του Κεν Σάρα Ουίουα
"Πέντε φορές χρειάστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία της εκτέλεσης του Κεν Σάρο-Ουίουα μέχρι να ξεψυχήσει. Στην πόλη είχε να πραγματοποιηθεί εκτέλεση από το 1960 και οι δήμιοι μεταφέρθηκαν από τον βορρά της χώρας. Τέλος, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη αγχόνη, οι αρχές ξύπνησαν επιτούτου το μαραγκό της φυλακής στις 3 το πρωί..."
Ασοσιέϊτιντ Πρές (12/11/95)
Το πρωινό του 10ης Νοέμβρη του 1995 γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας της Νιγηρίας. Ο απαγχονισμός του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεατρικού συγγραφέα Κεν Σάρα Ουίουα, συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη. Και το όνομα της πετρελαϊκής εταιρείας Shell που έσφιξε την αγχόνη γύρω από το λαιμό του Ουίουα, έγινε συνώνυμο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ρύπανσης, των δολοφονιών και της καταστροφής.
Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες σε όλο τον πλανήτη. Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, μετά από τις καταγγελίες της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace και της Διεθνούς Αμνηστίας, απαιτούσαν δικαιοσύνη… Για τη χούντα της Νιγηρίας όμως αυτή ήταν λέξη άγνωστη.
Ο Ουίουα ήταν εκπρόσωπος του ειρηνικού κινήματος των περίπου πεντακοσίων χιλιάδων Νιγηριανών της φυλής Ογκόνι. Από το 1990 απαιτούσαν αποζημιώσεις για την οικολογική καταστροφή που είχε δημιουργήσει η Shell με τις εξορύξεις πετρελαίου στις περιοχές τους, αναπτυξιακά έργα για τα κατεστραμμένα χωριά τους και δικαίωμα λόγου για τα όσα συνέβαιναν στα εδάφη τους. Το κίνημά τους παρέσυρε χιλιάδες ακόμη κατοίκους της περιοχής και, αν και ειρηνικό, αποτελούσε μια ορατή απειλή για τα κέρδη που αποκόμιζε η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία, οι προύχοντες της περιοχής του Δέλτα και η χούντα που διοικούσε τη χώρα.
Χίλιοι νεκροί και τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας από το 1990 έως τα τέλη του '94 εκατοντάδες αμάχων δολοφονήθηκαν στην περιοχή "άλλοι με εξωδικαστικές εκτελέσεις από τα σώματα ασφαλείας κι άλλοι σε εθνοτικές συγκρούσεις εμφανώς υποκινημένες από αυτά". Η βρετανική εφημερίδα Guardian υπολόγιζε (27/5/94) σε περισσότερους από χίλιους τους νεκρούς και σε 30.000 τους πρόσφυγες από τις παρακρατικές επιδρομές στη γη των Ογκόνι.
Των απαγχονισμών του Προέδρου της MOSOP Κεν Σάρα Ουίουα και των οκτώ συντρόφων του, προηγήθηκε μια δίκη-παρωδία με διορισμένους "δικαστές". Αφορμή για να συρθούν στη δίκη αυτή οι ακτιβιστές, υπήρξε η δολοφονία τεσσάρων φιλοκυβερνητικών πολιτών. Οι αρχές χωρίς στοιχεία -ή πιο σωστά δημιουργώντας μια σειρά χαλκευμένων αποδείξεων μέσω εκβιασμών, χρηματισμών και αποδεδειγμένων βασανισμών- πέτυχαν κατά παράβαση κάθε αρχής της δικονομίας την καταδίκη τους σε θάνατο.
Καθ' όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης των αγωνιστών και της δίκης τους, τάγματα του στρατού και της αστυνομίας συνέχιζαν τις δολοφονίες αμάχων πολιτών στο Δέλτα του Νίγηρα. Ξένοι ανταποκριτές, δικηγόροι και ακτιβιστές που έσπευσαν στην περιοχή ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν και αυτοί. Ο Ουίουα βασανίστηκε από τους φρουρούς του άγρια ακόμη και στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Τα γραφεία του MOSOP έγιναν ο αγαπημένος τόπος επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας και οι συγγενείς των προφυλακισμένων, συνελλήφθησαν και βασανίστηκαν και αυτοί…
"Go Shell, Go To Hell"
Κι ενώ τo παραπάνω σύνθημα δονούσε τα γραφεία και τα πρατήρια της εταιρείας τα οποία πολιορκούσαν ακτιβιστές ανά τον κόσμο, η εταιρεία αρνούνταν ότι εμπλέκονταν στη βία και τις καταστροφές στην περιοχή του Δέλτα. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσίασε η Greenpeace, όποτε οι κάτοικοι της περιοχής διαδήλωναν ειρηνικά, η έκκληση της εταιρείας προς τις αστυνομικές δυνάμεις "να κινητοποιηθούν" οδηγούσε σε σφαγές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διαδήλωσης στο χωριό Ουμουέτσεμ το '90. Η Shell ζήτησε τότε την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων και αυτές έκαψαν ένα ολόκληρο χωριό και δολοφόνησαν εν ψυχρώ δεκάδες κατοίκων του. Οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις μιλούν για δολοφονία 15 αμάχων, ενώ κάποιες εκθέσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 80.
Κι ενώ η ημερομηνία του απαγχονισμού του Ουίουα πλησίαζε, ο υπεύθυνος της Shell δήλωνε "δεν νοείται να εμπλέκεται μια εμπορική επιχείρηση σε θέματα δικαιοσύνης", ενώ έσπευδε να συμπληρώσει ότι "το MOSOP ισχυρίζεται ότι οι μέθοδοί του δεν είναι βίαιες, η δική μας όμως εμπειρία είναι διαφορετική".
Μόνο δύο ημέρες πριν από την εκτέλεση των εννέα ακτιβιστών του MOSOP, η εταιρεία πιεσμένη από την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν σε όλο τον κόσμο, έκανε μια δήλωση με την οποία ζητούσε "επιείκεια" για τους καταδικασμένους.
Ρεπορτάζ των εφημερίδων Observer (28/01/1996) και Independent (17/12/1996) θα έφερναν λίγο αργότερα στη δημοσιότητα αδιάσειστα στοιχεία και απόρρητα ντοκουμέντα που αποδείκνυαν αυτό που όλοι καταμαρτυρούσαν και η αμαρτωλή εταιρεία αρνούνταν. Η Shell χρηματοδοτούσε και εξόπλιζε τον Νιγηριανό στρατό και αιτούνταν τις επιθέσεις του…
Πηγές:
http://www.iospress.gr/ios1995/ios19951126a.htm
http://archive.greenpeace.org/comms/ken/state.html#shell
http://carbon.cudenver.edu/public/fwc/Issue10/Africa/ogoni-bill-1.html
- In the Shadow of a Saint: A Son's Journey to Understand His Father's Legacy by Ken Wiwa (2001),
- Ken Saro-Wiwa: (A Bio-Critical Study) by Femi Ojo-Ade (1999)
-Ken Saro-Wiwa: Writer and Political Activist, ed. by Craig W. McLuckie and Aubrey McPhail (1999)
-Before I Am Hanged: Ken Saro-Wiwa, Literature, Politics, and Dissent, ed. by Onookome Okome (1999)
-World Authors 1990-1995, ed. by Clifford Thompson (1999)
-Ogoni's Agonies: Ken Saro-Wiwa and the Crisis in Nigeria, ed. by Abdul-Rasheed Na'Allah et al (1998)
-'Death of a Writer' by William Boyd, in New Yorker (Nov. 27, 1995)
-William Boyd's introduction to A Month and a Day: A Detention Diary by Ken Saro-Wiwa (1995)
-Nigeria, Fundamental Rights Denied: Report of the Trial of Ken Saro-Wiwa and Others by Michael Birnbaum (1995)
-Critical Essays on Ken Saro-Wiwa's Sozaboy, ed. by Charles E. Nnolim (1992)
- Greenpeace, "ShelI - Shocked. The environmental and social costs of living with Shell in Nigeria" (έκθεση της Greenpeace, Ιούλιος 1994).
-Michael Birnbaum, "Nigeria. Fundamental Rights Denied. Report of the trial of Ken Saro Wiwa and others", Μάιος 1995.
-Amnesty International, "Nigeria. The Ogoni trials and detentions", 15 Σεπτεμβρίου 1995 Daniel Yergin, "The Prize · The Epic quest for oil, money and power"· (εκδ. Simon & Schuster, Νέα Υόρκη, 1991).
-Guy Nicolas, "Les nations a polarisation variable et teur etat: le cas nigerien" (στο: Em. Terray,"L' etat contemporain en Afrique", εκδ. L' Harmattan, Παρίσι 1987, σ. 157-174).
- "Shell paid Nigerian military", By Geoffrey Lean - Environment Correspondent, Independent- Geoffrey Lean -17th December 1996
-Shell signs 22 5 billion Nigerian contract, Daily Telegraph - 16th December 1995 SHELL ADMITS IMPORTING GUNS FOR NIGERIAN POLICE, OBSERVER 28.1.96. by Cameron Duodu
- Οbserver 28/1/96
Τα συγχαρητήρια μου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, για τη συνεργασία με την εκλεκτή αυτή εταιρία...
Διαβάζω την είδηση:
Από το TVXS
Στον έλεγχο της Μότορ Όιλ περνά το δίκτυο των πρατηρίων καυσίμων της Shell, καθώς και μια σειρά περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής εταιρίας στη χώρα μας, έναντι τιμήματος 219,1 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα και προβλέπει ότι η Μότορ Όιλ εξαγοράζει από την «Shell Overseas Holding LTD»:
- τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων καυσίμων που φέρουν το σήμα της,
- τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος),
- την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα,
- την αποθήκευση και διανομή χημικών,
- το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.
Η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας SHELL HELLAS A.E. Το υπόλοιπο 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της SHELL OVERSEAS HOLDINGS LTD. Η δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα SHELL δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Παράλληλα συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της SHELL στα πρατήρια καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο της συναλλαγής για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.
Επιπλέον η Μότορ Όιλ αγοράζει από την SHELL GAS (LPG) HOLDINGS BV το 100% των μετοχών της SHELL GAS A.E.B.E. ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ, εταιρείας μέσω της οποίας ο Όμιλος SHELL δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα. Το τίμημα για την εταιρία υγραερίου συμφωνήθηκε στα 26,5 εκατ. ευρώ.
Οι συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της BP."
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου