Διακοπές!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δέκα νεκροί και εξήντα τραυματίες σύμφωνα με τους Ισραηλινούς/ Βίντεο από την επίθεση

Τραυματίας και ένας Έλληνας! Μέχρι τώρα έχουμε σχεδόν πλήρη συσκότιση πληροφοριών.

Ρεπορτάζ από την ΕΡΤ
Επίθεση κατά του διεθνούς "Στόλου της Ελευθερίας" που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πραγματοποίησε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 60 τραυματίες. Ωστόσο, σε 16 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων, ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ενώ άλλα μέσα κάνουν λόγο για δεκαεννέα νεκρούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος", με 34 Έλληνες. Μονάδα χειρισμού κρίσεων, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα τη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210- 3681730 για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν στην αποστολή.

Διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα

Το Ισραήλ έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ο υπουργός Εμπορίου της χώρας είπε πως οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες και το μόνο που μπορεί, είναι να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες.

Η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε σχεδόν ταυτόχρονα και στα έξι πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι ισραηλινοί έβαλαν εναντίον του πλοίου και στη συνέχεια έκαναν την επέμβαση, αφού τραυμάτισαν τον καπετάνιο. Για χρήση πυρών από τους Ισραηλινούς κάνουν λόγο και τα τουρκικά δίκτυα.
Από την ισραηλινή πλευρά ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς με μαχαίρια.
"Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ" σημειώνεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Μεταξύ των τραυματιών, είναι και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι προειδοποίησαν τους ακτιβιστές να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να κατευθυνθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια...και να τη μεταφέρουν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί στη Γάζα.

Μονάδα διαχείρισης κρίσεων
Στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε αμέσως η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ.
(σχόλιο δικό μου: εδώ θα γελούσαμε αν δεν ζούσαμε μια τραγωδία)

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.
Το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρέσβης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο. (Σχόλιο: τόσες μέρες που οι Ισραηλινοί εκτόξευαν απειλές που ήταν οι υπουργοί μας; Που ήταν ο Γιωργάκης;)Λόγω των γεγονότων στη Γάζα η Αθήνα διακόπτει την Ελληνοισραηλινή άσκηση "Μίνωας 2010", που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου. (σχόλιο: Μέχρι τώρα δεν ίδρωνε το αυτί τους;)Νωρίτερα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβιβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές ενώ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη.

Αντιδράσεις/ Οργή στην Τουρκία
Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τους θανάτους στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για σφαγή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
Προανήγγειλε επίσης σκληρές αποφάσεις στη συνεδρίαση το απόγευμα της παλαιστινιακής διοίκησης.

Την αναγκαιότητα να καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Σουηδός υπ. Εξωτερικών.Ο Καρλ Μπιλντ πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί που ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, σε διεθνή ύδατα ή στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, όπου συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα συγκαλείται στην Τουρκία.
"Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη επίθεση.
Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το ισραηλινό προξενείο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτήριο.
Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Με ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

1 σχόλιο:

Στεφανία Βελδεμίρη είπε...

Ντροπή για το ανθρώπινο γένος.